Това бе пета среща между двамата, като балансът вече е 4:1 победи в полза на българина. Деветият в ранглистата бе на моменти колеблив, на моменти брилянтен, но и поне три пъти мина през ада срещу №46 в света. Включително и при спасяването на три мачбола!

Райън Харисън започна гръмовно на сервис и вкарваше над 80 процента от първия си начален удар в сет №1, който спечели с 6:3 без да превъзхожда Григор Димитров в други компоненти.

При 1:2 американецът проби, оттам подаването на Григор също вървеше, но не стигна до пробив при четирите си възможности и тази част бе за Харисън.

Сервисът на американеца продължи да работи почти безотказно във втория сет, като го предаде чак при 3:4 за Димитров. Тогава с две брилянтни комбинации, завършени с матиращ форхенд по правата, българинът проби.

После затвърди със сервис гейм на нула, за да вземе втория сет с 6:3 и да изравни след 1 час и 12 минути игра. Към този момент, преди решителната част, процентите вкаран първи сервис оставаха в полза на Харисън - 69 срещу 56. Димитров обаче водеше в асовете - 9 срещу 5, уинърите и точките от ретур (24:11 за българина).

Класата си казваше думата във всяко дълго разиграване, но се виждаха и прибързани грешни решения от Григор, който искаше скоростно да завършва точките.

Третият сет започна със сякаш безкраен, близо 10-минутен гейм на подаване на Харисън, при който Григор се върна от 40:15 с две фантастични къси топки. След това дойде украшението на мача - разиграване и серия волета на мрежата на българина, брилянтна защита на американеца и точка за Димитров от шпагат. За десерт двойна грешка доведе до пробив за първата ни ракета. 1:0 за Григор на старта на решителната част. 

Но нещата не тръгнаха като по сценарий нататък. При 2:1 последва още един маратонски гейм от над 10 минути, при който се стигна до 4 изравнявания, две точки за пробив на Харисън и драма, като накрая Димитров се пропука и пробивът бе върнат - 2:2.

При 3:2 за американеца, той проби отново, след като Григор прати топката два пъти в аут от наглед удобни ситуации за уинъри. Видимо българинът се изнерви и загуби оспорване на решителна точка при 40-40, която се оказа добра, пратена на линията от Харисън. 2:4 и Димитров трябваше да наваксва.

Но и това не бе краят на драмата. Григор се вдигна, проби веднага и така затвърди впечатление, че третият сет е влакче на ужасите - 4 пробива от първите 7 гейма! Харисън сервира, но Димитров извади от ръкава ново асо - страхотна защита на задна линия при серия дълбоки удари на американеца.

Сервиси с над 200 км/ч извадиха гейма на съперника и при 5:4 Григор трябваше да подава, за да остане в мача. Нещата тръгнаха зле с 0-30, но българинът показа нерви от стомана и с четири бързи точки обърна - 5:5. Последва трудно спечелено подаване на американеца, гейм на нула за Димитров и - 6:6.

Тайбрек

При 1:1 Григор сбърка воле на мрежата и Харисън направи първия минипробив. Затвърди го с ас, а после Димитров прати в аут минаващ удар по диагонала и при 1:4 изоставането стана сериозно. Дойде нов минипробив за 2:5 и мисията започна да изглежда невъзможна.

При 6:3 Харисън получи 3 мачбола. Григор спаси първия и втория на свое подаване, а при 6:5, американецът пак сервираше за мача. Нервите му обаче не издържаха, Харисън прати топката в аут и дойде равенството - 6:6.

Григор тръгна в атака, вкара убийствен форхенд по диагонала и получи мачбол при 7:6 - феноменален обрат в огромно напрежение! След 2 часа и 34 минути битка, Димитров довърши работата и с 8:6 в решителния тайбрек е в трети кръг.

Там най-добрият български тенисист ще срещне победителя от американския сблъсък Сам Куери - Франсис Тиафо, който се играе в сряда преди обед българско време.