Григор Димитров - Давид Гофен 7:5, 4:6, 6:3

7:5, 4:6, 6:3 - ГЕЙМ, СЕТ И МАЧ ЗА ГРИГОР!
Това е! Край! Титла! Григор Димитров е шампион в Лондон!

7:5, 4:6, 5:3 - След три мачбола за Григор, Гофен се измъква с много характер и психика.

7:5, 4:6, 5:2 - Григор удържа подаването, затвърждава пробива и е на един сервис гейм от победата. От титлата.

7:5, 4:6, 4:2 - ПРОБИВ ЗА ГРИГОР!
Намесва се и публиката. Гофен е изнервен от зрител, прави жестове, а трибуните го освиркват. Съдията на стола отправя официално предупреждение към феновете за спортсменско поведение. Гофен омеква, от 30-0 допуска обрат и Григор има точка за пробив. Първият шанс е пропуснат, но при втория Димитров свива победно юмруци - пробив!

7:5, 4:6, 3:2 - Има доста повече спортна злоба и решимост в погледа на Григор, а агресията в играта му е с поне едно ниво нагоре от предишните два сета. Гейм на нула, като единственият компонент, който още чакаме да заработи добре, е първият сервис.

7:5, 4:6, 2:2 - Страхотен гейм, Григор прави невъзможна защита, печели точка, която няма право да достигне. Гофен отвръща с мощен сервис, но пък гарнира с двойна грешка. Тенисът в третия сет е друга класа. В добавка - две разигравания докосват и мрежата, за да дадат още щипка драматизъм.

7:5, 4:6, 2:1 - Малко по-спокоен гейм за Григор след емоциите от предишните два. Лесно спечелено подаване и топката е в полето на Гофен.

7:5, 4:6, 1:1 - Григор стига до точка за пробив след зрелищно разиграване, но сервисът измъква Гофен - три поредни бомби обръщат гейма в негова полза.

7:5, 4:6, 1:0 - Много труден старт на третия сет, белгиецът има две точки за пробив, играе смело и атакува в търсене на директни уинъри. Григор се измъква, но Гофен отново стига до брейкпойнт. Пропуска по правата златен шанс, а Димитров с железни нерви обръща гейма и удържа подаването си.

Начало на трети сет.

7:5, 4:6, 0:0 - СЕТ ЗА ГОФЕН.
Гейм на нула, Гофен връща нещата в изходна позиция. Предстои трети сет след 1 час и 37 минути игра.

7:5, 4:5 - Като тенис за окото - това е геймът на мача.
Феноменален бекхенд по диагонала на Гофен изтръгва възхита от залата, а Григор е напълно безпомощен. Белгиецът рискува, смело отпуска ръката, защото има комфорта на пробив преднина. Димитров отвръща с удар, който ще бъде повтарят дълго, на форхенд от невъзможен ъгъл.

7:5, 3:5 - Гофен показва железни нерви и вади от ръкава първия сервис, за да измъкне може би най-важния гейм в сета - затвърждава пробива и е на един сервис гейм от изравняване в сетовете.

7:5, 3:4 - ПРОБИВ ЗА ГОФЕН.
За втори пък в мача Григор допуска миникриза с две двойни грешки в един гейм, позволили на Гофен да стигне до пробив.

7:5, 3:3 - Решителен момент, няколко сантиметра разделиха Григор от пробив в ключов етап от мача. При 30-40 и брейкпойнт, Гофен праща уинър на линията, който е признат след видеоповторение. Белгиецът е вдъхновен и удържа подаването си.

7:5, 3:2
- Никакви проблеми. Серия фантастични уинъри, а за десерт - воле на мрежата. Гейм за Григор. 

7:5, 2:2 - Непоколебим Гофен изравнява геймовете, а публиката се забавлява с кадър, в който камерата улавя Дейвид Бекъм и сина му Ромео в ложите.

7:5, 2:1 - Гейм за Григор, макар да минава през 40-40. Сетът върви по график, без пробиви.

7:5, 1:1
- Отговорът е мълниеносен. Два аса, мощ и увереност - гейм на нула за Гофен.

7:5, 1:0 - Експресна разправа за първи гейм от втория сет, удържан от Григор. Видно е за кого е психологическото предимство.

Начало на втори сет.

7:5, 0:0 - ПРОБИВ, ПЪРВИ СЕТ ЗА ДИМИТРОВ.
Григор има две точки за пробив и първия сет при 15-40. Гофен се бори до 40-40, но отново догонва при трети сетбол за българина. Ново равенство, четвърти сетбол, пак изравняване... Геймът продължава над 9 минути, а от петия сетбол Димитров го печели, с което затваря първия сет.

6:5 - Две поредни двойни грешки и шумна въздишка от Григор... Гофен рискува и излиза на мрежата и е на ръба да завърши разиграване за 15-40, но пропуска.
Григор поема предоставената възможност и затваря гейма си.

5:5 - Гофен обаче не се огъва под напрежение и печели гейма убедително, като показва самочувствие с два удара по диагонала от най-висока класа.

5:4 - Това вече е друго нещо. Григор мощно печели гейма си и за първи път напрежението е върху Гофен, който ще сервира за оставане в сета.

4:4 - ПРОБИВ ЗА ГРИГОР.
Григор повежда с 0-30, Гофен се връща в играта с две страхотни излизания на мрежата, но двойна грешка дава точка за пробив на Димитров - и той успява!

3:4 - Бърза развръзка, от каквато Димитров имаше нужда.

2:4 - Двойна грешка разколебава Гофен временно, но при 30-30 той намира добра комбинация, за да вземе превес в гейма.

2:3 - Това, което трябва, е малко спокойствие и няколко "маркови" удара от арсенала на Григор. Два пресилени форхенда, които в последните дни свиквахме да влизат с лекота по линиите, дават ново предимство на Гофен при 15-30. Димитров обаче събира концентрация и за първи път удържа подаването си.

1:3 - Григор изглежда малко нервен... Разбираемо. Бекхенд-слайсът идва на помощ и вади от релси играта на Гофен, давайки предимство на българина в разиграванията, и то в две поредни точки. Белгиецът обаче удържа подаването си след страхотно сервиране. 

1:2 - ПРОБИВ ЗА ГОФЕН.
Трети пореден, какъв старт на този финал! Двойна грешка на Димитров праща гейма в 0-30 и от трибуните се чуват ободряващи възгласи "Давай, Гриша!". В същото време има и зрител с включен мобилен телефон, светлината ясно се вижда и пречи на тенисистите. Всичко това са детайли, значимото е, че Гофен стига до три точки за пробив при 0-40 и от третия опит успява.

1:1 - ПРОБИВ ЗА ГРИГОР!
Григор стига до точка за пробив при 30-40 в отговор на загубения първи гейм. Гофен играе смело, за да се спаси от рибрейк, но Димитров получава втора възможност и не я пропуска.

0:1 - ПРОБИВ НА ГОФЕН.
Първата точка за вечерта е за Гофен със страхотен форхенд по правата. Следват две възможности за пробив на белгиеца още в първия гейм, който се проточва доста дълго като за старт на такъв двубой - 5 минути. Най-лошият възможен сценарий - пробив и 0:1.

Начало на първи сет.


Надпреварата в Лондон е край на сезона в елитния тенис, като Григор вече си гарантира, че ще посрещне Нова година като №3 в ранглистата, само след Рафаел Надал и Роджър Федерер.

Турнирът в Лондон е с награден фонд 8 милиона долара, но далеч по-важен е престижът. Целият свят ще гледа Финалния "Мастърс", а това е финалът - украшението на последната седмица от сезона в Лондон.

Григор води с 4:1 победи в преките двубои с Гофен до момента, като през тази седмица го разби с 6:0, 6:2 в груповата фаза от настоящата надпревара.

Големия финал можете да гледате по БНТ 1, Диема и Мтел спорт 1.