Освен спечеления трофей, Григор достигна рекордно класиране в световната ранглиста, като ще завърши годината на трето място, непосредствено след Рафаел Надал и Роджър Федерер.
 
Всчики водещи медии по света отбелязват прекрасния успех на българина, като отбелязват, че той е първият дебютант, спечелил надпреварата от 1998 г. Всички те се обединяват около мнението, че е дошло време той да атакува титла от Голям шлем.
 
"Поздравления, Григор Димитров, но какво следва"?, написа онлайн порталът на медията ESPN.
 
От изданието отбелязват, че за първи път в кариерата си, той е успял да направи всичките си качества да работят и да изглежда като машина, а не просто да изглежда като талантлив тенисист с хаотична игра и епизодични добри прояви.
 
В анализа се казва, че Гришо е е дал заявка за сериозни успехи. "Остава да видим дали ще успее да задържи нивото и да атакува титла от Голям шлем. Само тя би го наредила до най-великите в спорта".
 
Тенис анализаторът на медията - Брад Гилбърт, смята, че разликата между третия в света и 25-ия не е толкова голяма, и всяка една грешка на Григор през 2018-а може да бъде фатална. Той също добавя, че с този успех българинът ще бъде сред фаворитите за спечелване на титла от Голям шлем.
 

Бившият №1 на Великобритания - Тим Хенман, заяви пред BBC: "Това ще е повратният момент в кариерата му. Тази титла праща Григор сред най-добрите, следващата стъпка пред него е финал в турнир от Голям шлем, а защо не и титла".
 
Пат Кеш - бивш шампион от "Уимбълдън" сподели отново пред BBC: "Това бе една луда година. Димитров заслужи успеха си и очаквам големи неща от него по време на Откритото първенство на Австралия".
 
"Григор впечатли, но е време да задържи нивото", това пише "Ройтерс".
 
От агенцията отбелязват, че дълго време българинът се е лутал из топ 20 на тениса, но в неделя вечер е влязъл в елита му.
 
Английският вестник "The Telegraph" пише: "Григор премина най-тежкия тест в кариерата си".
 
Приятелката на тенисиста - певицата Никол Шерцингер, която е жури в музикално риалити, накара публиката да поздрави Григор след като научи за успеха му.
 

Изключително много звезди от българския и световен спорт не пропуснаха възможността да поздравят шампиона.
 
Един от най-добрите тенисисти за всички времена - Борис Бекер, написа в туитър: "Поздравления за спечелването на финалния турнир в Лондон! Колкото по-дълго време си го чакал, толкова по-хубаво е чувството".
 
Бившият му треньор - Роджър Рашийд, който има не малка заслуга за развитието на Димитров написа: “Поздравления за Григор и отбора му. Изглеждаше свеж през цялата седмица и завърши годината, както я започна - с победа”.
 
Той получи поздравления от почти всичките си колеги. Поздравителни постове в социалните мрежи се появиха в профилите и на всички тенис турнири.
 
От българска страна той получи поздравления от Матей Казийски, Тервел Пулев, Цветана Пиронкова, Илиана Раева, Красимир Балъков и други.
 
Поздравления към Григор не пропусна да направи и президентът Румен Радев: