Шефът на съдиите и методистът - Марк Бата имаха среща с българските медии по повод зачестилото недоволство от представянето на родните рефери.

"Да смятате, че се изпълняват някакви поръчки е безумие, но определено има доза страх в някои съдии, заяви Петър Петров.  Някои момчета се стъписват като видят определен цвят.

Не зная кой, имам проблем с цветоусещането, трудно различавам зелено и червено или синьо и бяло".

Относно оставката, която му бе поискана от ръководството на ЦСКА след двубоя срещу "Ботев" (1:1), Петров сподели:

"Извинявам се на ЦСКА за грешката в мача срещу "Ботев". Искам само да вметна, че в реално време никой не можа да прецени ситуацията. След като гледах повторението видях, че футболистът на "Ботев" е изкусен симулант.

Съдията трябваше да вземе решение за части от секундата. Относно оставката, смятам, че ще е нагло, ако видите този съдия в следващите наряди. При съдиите е като при футболистите, когато се представиш слабо - сядаш на резервната скамейка.

Аз не съм избиран, аз съм назначен, когато свърши мандатът на това ръководство, съответно свършва и моят - това е, точка по въпроса.

Ако трябва да дам генерална оценка на съдийство, ще кажа, че се отлепихме от дъното. Когато започнах да работя през 2015 г., нашите съдии не получаваха никакви наряди в Европа, а сега получават сериозни срещи.

Що се отнася до Първа лига, смятам, че има още какво да се подобравя, допускат се доста сериозни грешки".

На същото мнение бе и Марк Бата, който сподели:

"Смятам, че съдийството в България се подобрява. Не говоря седмица за седмица. Говоря за цялостния напредък, както и в първенството, така и на международната сцена. Не мога да отрека, че в някои срещи имаше огромни грешки.

Съдиите се усъвършенстват физически и като присъствие на терена. Все повече български рефери получават много добри европейски наряди. Свириха в мачове на "Милан", "Евертън", "Аталанта" и в Испания. Ако трябва да обобщя - има голям напредък, но може и по-добре.
 
"Имаше грешки. Отсъдени и неотсъдени дузпи, както и няколко груби влизания. Но на фона на броя на мачовете, грешките бяха в малко от тях. Ще правим повече събрания. Съдиите гледат видеа и виждат грешките си. Ще се опитваме да работим и да изчистваме тези неща.

Гледаме грешките, дискутираме ги и се опитваме да ги изчистим. Психологията е много важна, точно заради това говорим и за добрите им отсъждания, не само за грешните. Наблягаме на добрите изяви пред слабите.

Трябва да кажа, че процентът на грешките в българското първенство намаляват. Само работата може да изведе българското съдийство на по-добро ниво. Гарантирам, че някои от съдиите имат много трудна нощ след мачовете, които ръководят.
 
В дадени ситуации ми се налага да гледам повторение на някоя ситуация над 10 пъти, за да разбера дали е имало нарушение или не. Как да обвиня съдията, който трябва да реши ситуацията за част от секундата".
 
Запитан на какво отдава грешките, Бата заяви: 
 
"Когато има грешка, винаги има липса на нещо. Понякога е липса на талант и качества, понякога на късмет. Това е същото, като с пропуска на дузпа. Това, че един играч изпуска дузпа, означава ли, че няма талант?

Това не е извинение, но понякога в живота има необясними грешки".
 
Смятате ли, че има тенденциозност в първенството ни и има ли друго подобно нещо в Европа?
 
"Постоянно се чуват такива слухове. Дали са истина, не знаем. Но винаги има обвинения, че големите отбори са подпомагани от съдиите. Щом такива слухове витаят в Испания, Англия или Италия, нормално е да ги има и в България".