Възпитаниците на Любомир Минчев приемат Суоми в Ботевград на 24 ноември (петък) и гостуват в Исландия три дни по-късно.
 
Националният селекционер потвърди, че Дий Бост със сигурност отпада за мачовете, а за Везенков ще стане ясно в предстоящите дни.
 
"Някои играчи бяха освободени за сутрешната тренировка в понеделник, но за заниманията вечерта бяхме всички. 
 
Имам надежди за Везенков и водя разговори, но не мога да потвърдя нищо", сподели Минчев с голяма доза песимизъм.
 
Той не пропусна да напомни, че предстоящият съперник Финландия не е случаен отбор: "Направиха много силно Европейско първенство. Говори се, че не са сериозно име, но това е в миналото. Дръпнаха напред в последните години.
 
Амбицията ни е да продължим, но отборите не са лесно преодолими. Има всеобщо мнение, че сме попаднали в група без силни тимове, но за мен съперниците показаха, че не се слаби. Няма да е лесно, но се надявам да преодолеем квалификациите. 
 
Имаме ядро от играчи, които е важно да са във форма, за да помагат на националния отбор. 
 
Предстоящите два мача не са решаващи. Проблемът между ФИБА и Евролигата обаче трябва да се реши в интерес на всички".
 
Националите не са напълно запознати със съставите на съперниците си заради множеството въпросителни при селектирането на отборите. Това е заради припокриването при турнирите и неяснотата кои клубове ще пуснат баскетболистите си за националните тимове..
 
Капитанът на отбора Чавдар Костов смята, че по тази причина трябва да се концентрираме върху собствената си игра. 
 
"Повечето момчета са в топ форма. Приятно ми е да съм тук. Настроението в отбора е приповдигнато след последните квалификации и всички се вълнуват за мачовете.
 
Успешното представяне не ни подлага на допълнително напрежение, а точно обратното. Надяваме се, че ще покрием липсата на играчите, които не са с нас", заяви играчът на македонския "Работнички".
 
Президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков смята, че в обърканата ситуация най-важно е играчите да покажат характер.

Следващият цикъл от квалификации е в края на февруари догодина.