Обръщението му бе разпространено от БТА (публикуваме го със съкращения), а акцентът в него е срещу предлаганата промяна на в устава на Федерацията, според която ще отпадне ограничението на мандатите за председател и генерален секретар на централата.

С нея би се дала възможност на определена личност да управлява за твърде дълъг период, "да векува" на постовете.

"Няма спешна нужда да се приема нов устав на федерацията дни преди да бъде гласуван нов Закон за спорта. Удачно е това да стане едва след приемането на закона...", пише Стойчев и прилага в кои параметри на номата правна уредба трябва да се търси промяната и в плуването.

... Член 31 в проекта за устав предвижда промяна, с която отпада ограничението на броя на мандатите на Председателя на федерацията (2 поредни, съгласно актуалната редакция на Устава)...

...Уважаеми приятели на плувните спортове, винаги през моята кариера съм поставял интересите на България над личните. Участвал съм десетки пъти със здравословни проблеми на различни състезания, но воден единствено от мисълта, че родината ми има шанс да триумфира или нейният представител да се качи на подиума за награждаване ме е карало да стискам зъби и да плувам до края. 

Сега, обаче, ситуацията е съвсем различна. Не мога да мълча и да се правя на ни чул - ни видял. На път сме да станем свидетели на грандиозна измама, която се прави определени лица да имат интерес от това. Поради това, аз ще присъствам в качеството си на делегат и после ще ви уведомя за всичко, което е станало на заседанието. Нищо няма да премълча и всеки, който си позволи да застане на пътя на истината и правдата, ще бъде съобщен от мен пред плувната общественост."