Жребият не беше възможно най-благосклонният за българина, но клишето гласи, че ако искаш да си на върха, трябва да победиш най-добрите.
 
Гришо попадна във втората четвъртина на схемата, където може да срещне множество свои стари и нови познайници.
 
В третия кръг най-вероятен съперник е Андрей Рубльов, който е 30-и в схемата.
 
Именно руснакът победи Григор във втория кръг на US Open през миналата година. В последствие се превърна в най-младият играч на четвъртфинал в САЩ за последните 16 години.
 
Победата на Рубльов бе счетена за една от най-големите изненади на турнира. А те не бяха малко.
 
Други евентуални съперници на Гришо за третия кръг са Давид Ферер (който играе с Рубльов) и Маркос Багдатис.
 
Кипърецът е абонат на българина и е бит общо 8 пъти срещу един успех. 
 
Испанецът Ферер обаче е черна котка и има пет срещу една победи с хасковлията. Освен това е надделявал в сблъсъка на финал в Стокхолм и полуфинал в Бастад.
 
Ако Григор се справи с първите три кръга, може отново да срещне Ник Кирьос. Австралиецът го детронира на полуфинала в Бризбън и домакинските фенове очакват много от ексцентрика.
 
За да стигне до осминафиналите обаче, Кирьос трябва да се пребори с конкуренцията на хора като Виктор Троицки (Сърбия), Денис Шаповалов (Канада) и Жо-Вилфред Цонга (Франция).
 
Цонга е бил четири пъти Гришо в четири мача и въпреки че вече е на 32, е много опасен съперник. Младият Шаповалов загуби единствения си мач с българина, но винаги е способен да сътвори изненади.
 
При евентуален четвъртфинал, най-високо поставен възможен съперник на Григор е Джак Сок (№8). Световният №3 победи именно американеца на полуфиналите на заключителния турнир в Лондон.
 
Сок обаче води с 3:2 успеха в това съперничество и също е амбициран за първа титла в Шлема, макар и да не е считан за фаворит.
 
Сок обаче има не лека схема до четвъртфинала. Ще трябва да пребори хора като Иво Карлович (Хърватия), Филип Колшрайбер (Германия), Лука Пуй (Франция) и Кевин Андерсън (ЮАР).
 
Изброените на хартия не са неудобни за Григор, като срещу всички той има положителен актив. Срещу Андерсън (№11) победите са 6 към една.
 
На полуфиналите големият чакан сблъсък е с Рафаел Надал. С Матадора Григор сътвори мач за историята на тази фаза през миналата година и реванш би бил приказен сценарий.
 
Пътят на испанеца към финалната четворка не е лек, но логичното е да очакваме, че ще е успешен.
 
В неговата четвъртина най-силните играчи са Марин Чилич (Хърватия), Джон Иснър (САЩ), Жил Мюлер (Люксембург) и Диего Шварцман (Аржентина). 
 
Единствено от Мюлер Надал има лоши скорошни спомени, тъй като го отстрани в безкрайна драма на "Уимбълдън" през миналата година.
 
За евентуален съперник на Григор на финала няма да говорим.

Нека първо стигне до там.

На този етап можем само да се радваме, че изпадналите от топ 10 Джокович и Вавринка не са в половината на Димитров и Надал.