Конгресът на футбола е на 16 февруари, като легендарният голмайстор е претендент за поста, заеман от 12 години от бившия му съотборник в националния отбор Борислав Михайлов.

В щаба на Пенев, бивш капитан на ЦСКА, влиза Николай Илиев - той пък е носил лентата на вечния съперник "Левски" и е символна фигура за "сините". И също е част от златния ни отбор от 90-те, като бе и на Мондиала в САЩ през 1994 г.

Стратегията на дуета Пенев-Илиев е дългосрочна, като трите етапа на развитие са за 3, 7 и 10 години.

"Футболът в България е пирамида, обърната с върха надолу - каза Любо. - Ще трябва да я преобърнем в нормално състояние." Ел Голеадор изрази своята изненада, че клубът ЦСКА още не е обявил своята позиция и подкрепа за него. И изреди някои от основните си идеи.

- Без собственици на клубове в Изпълкома на БФС, там трябват оперативни хора, които да са на разположение във всеки момент за работа.

- Прехамване на някои, редуциране на други такси. Конкретно за това би спомогнало електронно картотекиране, за да не пътуват по 200-300 км хората от клубовете, "нито ще плащат и ще разнасят снимки и албумчета" (цитат от Пенев).

- Децата. Детско-юношеската школа, това е фундаментът на всичко. - Нов национален стадион, за който парцел да осигури държавата.

- Промяна в правилата за чужденците в родните отбори. "Какъв принос има шампионът от последните години за националния отбор?", запита Пенев.

"Футболът е ръждасял, а аз искам да построя не нов блок, а небостъргач - каза кандидатът за поста. - Призовавам министъра на спорта Красен Кралев да не агитира, да не взима страна в изборите. Чувам, че се спонсорират гласове, за по 200-300 лева. Толкова ли струват децата ни, бъдещето ни?

Също така - делегатите: Гласувайте по съвест! Ако не знаете къде е, потърсете я под леглото, в багажника на колата... Ако е прашна, изтупайте я. Чувам, че се организират вечери, хапване, пийване и нощувка в София. Внимателно, в същия хотел ще има и евродепутати, да не се изложим пред чужденците..."

Другият легендарен играч в екипа - Ники Илиев, се задълбочи върху темата с децата и подрастващите във футбола. И спомена, че чува за случаи на корупция дори на ниво национални отбори в различни възрасти.

"Родители дават от 1000 до 20 000 лева, за да играят децата им. Ако това е вярно, футболът ни е мъртвец", отсече символната фигура за "Левски". Илиев отчете, че в момента у нас с футбол се занимават около 10 000 деца. А след 10 години по стратегията на екипа, те трябва да да близо 150 000.

"Ние станахме големи играчи и заради това, че обичахме играта и ритахме футбол до полуда, което сега децата не правят", каза някогашният централен защитник.

На 15 януари БФС ще започне да разглежда документите на кандидатите, които ще бъдат номинирани от клубове. Засега освен Любослав Пенев и Борислав Михайлов, кандидатура е анонсирал още и Ивайло Дражев.