Първият за годината турнир от Големия шлем започва на 15 януари. Каналите на Евроспорт и дигиталната платформа Eurosport Player ще направят европейските фенове съпричастни с всичко най-интересно от надпреварата, излъчвайки над 300 часа на живо, допълнени от технологични иновации и най-добрите световни тенис експерти, сред които Матс Виландер, Борис Бекер и Джон Макенроу.

Американецът, носител на 7 титли от Големия шлем, даде ексклузивно конферентно интервю за медии от цял свят, сред които и българският специализиран сайт TennisKafe.com, със съдействието на Евроспорт.


– Очаквате ли Григор Димитров да повтори постижението си на Australian Open от миналата година, когато игра много силно и достигна до полуфинал?

– Не само, че го очаквам, но и ще бъда разочарован, ако не успее да го направи. Особено предвид факта, че в момента е номер 3 в света. Той достигна чудесно ниво по отношение на физиката, тактиката и увереността. Според мен, полуфиналът срещу Надал беше един от най-силните мачове в кариерата на Григор. Игра много добре и имаше чудесен шанс да спечели. Мисля, че едва ли би могъл да е по-готов за голямата крачка. Този сезон е най-добрият шанс за Димитров да спечели титла от Големия шлем.

– След титлата от Мастърса в Лондон, сега ли e моментът за големия му пробив?

– Бях започнал да се тревожа, че времето на Димитров отминава, но той очевидно осъзна съвсем навреме къде се намира в развитието и кариерата си, а това е много важно за един играч. Предвид обстоятелствата, които му дадоха възможност да се изкачи в ранглистата, той успя да извлече максимума. Преди сякаш самият той не си вярваше, че може да постигне нещо за историята, но сега не е така.

За пръв път изглежда сякаш Григор има напълно реален шанс да спечели титла от Големия шлем и да се нареди сред великите. Все още обаче очаквам да видя тази негова нагласа в мачовете, в които е считан за твърд фаворит. Обикновено тогава започват проблемите за него, както се видя при загубата му от Рубльов на US Open. Също така, до момента Димитров не е показал нищо впечатляващо в мачовете си срещу Роджър Федерер, а това е много важно, тъй като двамата може да се срещнат в заключителните фази на Australian Open.

– Кой от по-младите играчи има най-голям шанс да спечели турнир от Големия шлем през 2018-а и реална ли е тази възможност?

– Да, според мен някой от новата генерация може да спечели трофей от Големия шлем. Казвам това отново с уговорката, че не знам къде се намират по отношение на кондицията си в момента. Може да са здрави и във форма, но все още да чувстват някаква умора от предходния сезон. Видях, че Ник Кирьос носи наколенка и се оплаква от болки в бедрото, а Тийм игра повече мачове от всеки друг през миналата година. Сигурен съм, че Зверев ще бъде номер 1 в света някой ден, но за тази цел трябва да подобри физическата си подготовка. Що се отнася до Димитров – той никога досега не е бил в толкова добра позиция да спечели титла от Големия шлем.

– Какво според вас можем да очакваме от Рафаел Надал през тази година?

– Много зависи от здравословното му състояние. Ако е здрав, може да спечели още първия голям турнир, но ако не е… Не знам какво точно е състоянието му и в каква форма се намира в момента, но на този етап от сезона това може да се каже за почти всеки играч.

– Какво мислите за успехите, които той постигна през миналата година?

– Рафа изглеждаше чудесно както физически, така и психически. Според мен, финалът на Australian Open между него и Роджър Федерер беше мачът на годината. Да ги видим отново на финал в турнир от Големия шлем определено бе изненада за всички. Рафа можеше и може би дори трябваше да спечели мача, след като водеше с 3:1 в петия сет. В хода на сезона той се доближи максимално до това, което показваше в най-добрите си години. При него е същото, както при всеки играч – ако си напълно здрав, се чувстваш по-сигурен в себе си и съответно играеш по-уверено и по-стабилно. Това е нещо, което Рафа прави по-добре от всеки и според мен това е един от компонентите, които го превърнаха във велик играч. Той те кара да даваш всичко от себе си във всяко разиграване, не ти дава нищо даром. Надал, заедно с Роджър Федерер, е най-добрият играч, който някога съм виждал, а Новак Джокович не е далеч зад тях. В момента наблюдаваме трима от петимата най-добри в историята.

– Като стана дума за Роджър Федерер – мислите ли, че ако физическото му състояние го позволи, той ще успее да повтори успехите си от миналата година?

– Тенисът е индивидуален спорт и затова нямаш възможност да се сменяш с някого и да си почиваш за малко по време на мачовете, както е в баскетбола или хокея, например. Трудно ми е да повярвам, че ще повтори постигнатото през миналата година, но ако някой е способен да го направи, това е той. Изглежда така, сякаш е на 27-28 години. Никога не съм виждал някой да играе толкова добре на неговата възраст. Но, като се замисля, той е най-завършеният играч, когото съм виждал изобщо. Мисля, че обстоятелствата също се подредиха добре за него. Миналата година кортът в Мелбърн беше много бърз и Роджър се възползва максимално от това.

– Смятате ли, че Новак Джокович ще успее да се завърне на върха?

– Да, ако е здрав. Със сигурност очаквам да го видя отново в челната тройка рано или късно. Рафаел Надал и Роджър Федерер са най-добрите в историята, до тях слагам Пийт Сампрас и моя идол Род Лейвър, а Джокович е другият от най-добрите петима за всички времена. Това, което той направи в един период от 4-5 години, беше невероятно. Той е единственият, който успя наистина дълго да се задържи на нивото на Федерер и Надал. На неговата възраст, ако все още е здрав и мотивиран, със сигурност може да спечели още една титла от Големия шлем. Не се съмнявам в това. В момента обаче не съм наясно какво е физическото и особено психологическото му състояние.

– Има ли някакви превантивни мерки срещу контузиите, които претърпяха топ играчите през последната година или според вас това е просто лош късмет?

– Това е много интересен въпрос, но и отговорът е доста сложен. Някои от тези травми действително са резултат от цикличност или лош късмет, но повечето се дължат на това, че съответният играч се е раздавал прекалено много в продължение на прекалено дълго време. Това не е изненадващо – ако играеш добре в продължение на години се мотивираш все повече, но и си даваш все по-малко почивка, защото те е страх да не нарушиш кондицията си. Трябва много да се внимава с това, тъй като в един момент машината може да аварира много лошо, както вече видяхме.

При контузените топ играчи от миналата година се случи точно това. Едва ли преди 6 години някой е очаквал, че Стан Вавринка ще има 3 титли от Големия шлем и ще бъде толкова добър играч, бих могъл да кажа дори велик. Можи би Анди Мъри беше принуден да полага много повече усилия, за да може да остане близо до Надал, Федерер и Джокович. Той достигна до момента, в който усилието и раздаването преминават здравословната си граница и възможността от сериозна травма става съвсем реална.

При всеки човек пределът е различен и всеки преценява сам за себе си. Уважавам играчите, които намират тази граница и решават да си починат за известно време, тъй като това е много тънък момент, който не е лесно да усетиш. Но миналата година Федерер показа, че подобна почивка може да ти се отрази много добре в дългосрочен план.