Бившият номер едно в света помоли всички представители на ATP, персонал и хора от медиите да напуснат залата в комплекса в Мелбърн и да останат само тенисисти. Според BBC и "Дейли Мейл" Ноле е говорил дълго - подготвена реч, в която е разяснил идеите си.

Те са свързани със създаване на независим съюз на играчите, нещо като синдикат, който да защитава интересите им. Без агенти, асоциации и големи компании зад него. Джокович е призовал за бунт на тенисистите за повече пари от наградни фондове, като е дал примери за спортове, ползващи се с далеч по-нисък рейтинг, както и маркетингов потенциал, където дори нискоразредни играчи са по-добре платени.

Според медиите в Англия, речта на Ноле е била насочена най-вече към това да се гарантират по-добри пари на играчите извън топ 20, които рядко стигат до по-сериозните етапи от турнирите и не могат да взимат големи суми от наградни фондове.

Пак според репортерите на "Дейли Мейл", повечето играчи на срещата са били шокирани от думите на сърбина. Роджър Федерер не е привърженик на идеята, а Рафа Надал, настоящият №1 в света, не е взел отношение. На сбирката присъства и Григор Димитров, който бе попитан на пресконференцията след победата му над Денис Новак какво се е случило на срещата, но отказа коментар с думите "Предпочитам да си остане там, защото бе от личен характер".

Така отговориха и останалите присъствали тенисисти. Призивът на Ноле със сигурност няма да е последен, а интересно е мнението на ATP и спонсорите - ден по-рано от ръководството на Откритото първенство на Австралия обявиха, че парите от наградните фондове ще се вдигнат от 55 милиона долара в момента до близо 100 милиона след 5 години.

Джокович, Надал и Федерер са спечелили над 300 милиона долара от тенис в кариерите си и едва ли искането и идеята на Ноле е свързана с доходите на топ играчите. Но ако си извън топ 100 няколко години, парите са пренебрежимо ниски, а разходите за пътувания, престой по турнири и тренировъчни условия - сериозни.

Очаква се продължение на темата, като още в рамките на надпреварата в Австралия вероятно ще има втора среща само на играчите.