Но не е само това, което отличи годината като историческа. Рафа Надал и Роджър Федерер спечелиха по два от четирите турнира в Големия шлем, което никога досега не бяха успявали да сторят - поне не в такава идеална симетрична пропорция.

Това съперничество между испанеца и швейцареца, несъмнено топ играчите в мъжкия тенис на новия век, продължава вече 14 години. И мина през различни етапи. Федерер има повече титли от Големия шлем - 19 (№1 за всички времена), а Рафа е единствената заплаха за трона му с 16.

Но в преките дуели води Надал - 23:15. От друга страна, Роджър е спечелил последните им пет срещи поред.
Embed from Getty Images
2004-2006 г. - Майсторът и надъханият ученик

Федерер и Надал се срещнаха за първи път през март 2004 г., като швейцарецът вече бе печелил титли от Шлема, а испанецът бе енергичен и надъхан 17-годишен младеж. И все пак би с 6:3, 6:3 в Маями, което накара хората да повдигат вежди и да обърнат внимание на дългокосия и рошав тип.

Година по-късно Рафа спечели и първата им среща в турнир от Шлема, като взе в четири сета полуфинала на "Ролан Гарос". В края на 2006-а обаче Федерер доминираше с 6 срещу 3 титли от Големия шлем, като Надал печелеше всичко на червено, а Роджър - всичко останало!

2007-2009 г. - Аристократ и пират

Сърцевината на съперничеството, като в началото на 2007-а те бяха №1 и №2 в ранглистата, както всъщност неизменно се случваше между 2005-а и 2010 г. През периода на тези две години елегантният и някак аристократичен Роджър, срещна бунтовно изглеждащия пират Рафа в пет финала за Големия шлем. Испанецът спечели четири от тях.
Embed from Getty Images
Финалите на "Уимбълдън 2007" и "Австралия 2009" остават в историята като петсетови епоси, които не се забравят лесно. Надал спечели в Мелбърн, а Роджър - в Лондон. Статистиката им от двете години на усилен съперничество остави 7:4 победи за Рафа в преките двубои, но 6:4 за Маестрото в титли от Шлема.

2010-2014 г. - Години на промени, доминация на Рафа

Надал се утвърди на върха в началото на 2010 г., а срещите на двамата станаха доста по-малко. Намеси се и фактор "отвън" - Новак Джокович, който спечели 3 от 4 трофея в Шлема през 2011 г.
Embed from Getty Images
Когато все пак старите съперници заставаха на корта в най-значимите мачове, печелеше Рафа. Два пъти той елиминира Роджър на полуфинали в Австрали и то, без да се стига до пет сета. Това е най-тежкият период за Маестрото, който спечели 3 от 13-те им срещи за четирите години. И в баланса на титли от Големия шлем загуби убедително - 2:8.

2015-2016 г. - Старост-нерадост

На старта на 2015 г. Федерер бе на 33 години, а Надал - на 28. Двамата реално вече бяха ветерани, а отдолу напираше вълна младоци, които искаха да ги изритат от трона на славата и успехите.

Роджър имаше проблем с възрастта и концентрацията, както и посвети повече време на семейството. Рафа често бе контузен, от което страдаше експлозивността и енергията му на корта.
Embed from Getty Images
Никой от тях не спечели титла от Големия шлем в този мъчителен период, като се срещнаха само веднъж и Федерер победи в три сета на финала в Базел. Мъри и Джокович станаха доминиращата сила в мъжкия тенис, не допускайки "старите кучета" до финалите в най-важните турнири.

2017-? - Завръщането на джедаите и отмъщението на Роджър

Невероятно е, но те го направиха - отново са на върха в мъжкия тенис, а вече са на 36 и 31 години, съответно. На финала в Австралия преди година двамата не разочароваха - пет сета, драма и победа за Маестрото. Последваха още три срещи до края на миналата година, като Федерер победи във всички.

Той е с баланс 4:0 в преките двубои за 2017-а, а в общата статистика не е губил от Рафа вече близо 4 години. "Шлемовете" бяха поделени - 2:2, а в ранглистата Рафа води, а Федерер е втори, като двамата да далеч пред останалите.

И още нещо - отношенията им, които винаги са били добри, вече са приятелски. От позицията на опита, зрелостта и преживяното рамо до рамо по кортовете в последните 13 години, Надал и Федерер заедно са лицето на спорта. Играха и на двойки в паметен мач за Купа "Лейвър" в Прага. Беше страхотно изживяване да ги видим заедно, един до друг, от едната страна на корта.

Но това е в миналото. Вече сме 2018 г. и битката се подновява. Съперничество №1 в мъжкия тенис не избледнява с годините.
Embed from Getty Images