Не беше мач за хора със слаби нерви, продължи цели 3 часа и половина, и завърши двайсетина минути преди полунощ местно време в Мелбърн. А в България, въпреки че бе ранен следобед, вероятно на мнозина често им е притъмнявало, докато гледаха тази драма.

А уж нямаше предпоставки за това. Съперникът от САЩ е 186-и в ранглистата и мина през квалификации за място на корта срещу световния номер 3. А Григор не бе губил от непоставен от 5 години, нима сега щеше да се случи?

Не, не стана - и в петък сутринта отново ще стискаме палци - Димитров излиза срещу руснака Андрей Рубльов, който е №32 в света. И отново няма да е лесно, двамата имат една среща, неприятна за нас. Донесе отпадане на Григор на US Open 2017.

Още в началото българинът бе някак отпуснат или недокрай концентриран, допусна пробив още при 1:1 гейма и той остана единствен за 4:6 в първата част. Квалификантът бе концентриран като въжеиграч, смел и изключително подвижен. Сервираше чудесно, не силно, но много точно. Нищо, че никога не бе играл с тенисист, класиран по-напред от 95-а позиция в ранглистата.

Вторият сет ни върна увереност, че победата ще дойде сравнително рутинно - при 3:2 Григор проби, а при 5:2 затвърди и убедително взе тази част. Силно и ясно изявление за обрат.

В третия сет при 2:2 проби Макдоналд и филмът на ужасите започна отново.

При 40:0 за американеца Григор се измъкна, обърна и върна пробива за 3:3! Последва нов гейм, в който Димитров се върна от 0:40, за да спечели и с това сякаш взе надмощие в сета. При 5:4 проби и поведе с 2:1.

И тогава дойде шок - Макдоналд отнесе Гришо за 22 минути с 6:0 в четвъртия сет, като вкара мача в кошмарна последна част. Камерите показваха треньора на българина Дани Валверду, който нетипично не бе спокоен и търкаше лицето си. Сигурно - в тон с хиляди българи пред телевизорите...

При 7:6 в петия сет Григор проби, най-накрая, за всеобщо облекчение. И взе мач, който може да се окаже най-труден в следващите дни.

Да се надяваме - повратен като психологически момент и трамплин за нещо голямо в Мелбърн.