Рускинята елиминира поставената под №14 в основната схема, от която загуби на US Open преди няколко месеца в три сета. Шарапова имаше подкрепата и на публиката в Мелбърн, а след края не скри емоциите. "Когато тя ми върна пробива във втория сет си казах - О, не, не отново три сета... Но просто съм щастлива, продължавам в турнира, страхотен ден!".

Но денят (нощта за нас, българите) не бе толкова добър за две от фаворитките в надпреварата. Гарбине Мугуруса е извън играта, след като бе изхвърлена в два сета от №88 в ранглистата Ксие Сю Вей (Тайван) - 6:7, 4:6. Поставената под №3 в схемата испанка така и не можа да намери ритъм, след като пристигна в Мелбърн с травма. Сю Вей получава за награда мач срещу Агниешка Радванска.

Деветата в схемата Джоана Конта (Великобритания) също е аут, след като бе шокирана с 4:6, 5:7 от американката Берналда Пера, която е №123 в света.

Анжелик Кербер нямаше проблеми с Дона Векич от Хърватия (6:4, 6:1) и ще се изправи срещу Шарапова в следващия кръг.

№6 в схемата Каролина Плишкова разби за 44 минути бразилката Беатриз Хадад с 6:1, 6:1 и ще играе срещу чехкинята Луси Шафарова в следващия етап.