Те финансирани от Фондацията за развитие на Големия шлем (GSDF). 
 
Стипендията е в размер на 25 хиляди долара.
 
Сред избраните състезатели за втора поредна година е българката Виктория Томова.
 
В последните години фондът за развитие на Гранд шлем държавите увеличава подкрепата си за най-обещаващите таланти от целия свят. 
 
За втора поредна година програмата ще осигури общо финансиране в размер на 650 000 долара на избрани тенисисти. 
 
Основната цел на подкрепата е наличието на играчи в топ 100 на мъжката и женската ранглиста от възможно най-много държави.
 
Критериите, по които са определени тенисистите, са: възраст, класиране в ранглистата, представяне по региони и изключителен потенциал.
 
През тази година Фондацията за развитие на Големия шлем е увеличила с два пъти броя на играчите, получаващи стипендия.
 
Избирането на Томова за престижната стипендия стана възможно благодарение на съдействието на Българска федерация по тенис и президента на федерацията и член на Борда на Директорите на Международната тенис федерация (ITF) Стефан Цветков.
 
Осем от тенисистите одобрени от програмата, сред които и Виктория Томова, са получили стипендия и през 2017 г. и продължават да отговарят на критериите на фонда.
 
Пет от тенистите, които ще получат стипендия участваха в основната схема на Australian Open. Това са Виктория Томова, Магдалена Фрех, Соонво Куон, Каспър Рууд и Елиас Имер.
 
Фондацията за развитие на Големия шлем е създадена през 1986 г. с цел да насърчава и увеличива конкурентните възможности за развитие на различни тенис региони.

С годишните вноски от четирите турнира от Големия шлем, фондът се превърна в ефективно средство за развиване на конкурентен тенис в световен мащаб. Само през 2018 г. фондът е подпомогнал различни инициативи с 3 милиона долара .
 
През годините помощ от него са получили десетки млади тенисисти, сред които личат имената на шампионите от турнири в Голeмия шлем – Густаво Куертен, Ли На, Виктория Азаренка и Йелена Остапенко.