Статистиките са за сезон 2016-2017 г., като се позовават на предоставената документация от клубове и национални федерации в Лицензионния орган на УЕФА. Нетните дългове на 14-те клуба от елитната ни Първа професионална лига са се увеличили с 1 процент спрямо предишния сезон - вече са 38 милиона евро.

Това представлява 94 процента от оборота на отборите, който е 41 милиона евро и се дължи основно на "Лудогорец" за въпросния период. Разделено средностатистически обаче, всеки клуб от висшата ни дивизия би следвало да има оборот от 2,9 млн. евро - непосилно за повечето от тях.

Едва 13 процента са от трансфери, което е пренебрежимо малко спрямо страни като Сърбия и Хърватия, например. 42 % идват от наградни фондове на УЕФА, като и тук говорим за огромен принос на "Лудогорец" и балансът е горе-долу - един клуб върти пари, колкото останалите заедно.

Любопитно е, че е много малък дялът на оборотните пари от тв права, което е водещо перо за повечето футболни нации в Европа. Едва 6 процента от оборота на клубовете у нас се дължи на него.

Отборите от елита ни са платили 28 милиона евро за миналия сезон за заплати. Това е огромна сума спрямо оборота им, представлява над 78 процента от него!

Само три отбора в Първа професионална лига са декларирали печалба, останалите 11 са на загуба, като 7 от тях са в "червената зона" - над 20 % минус, спрямо същия период за предишния футболен сезон и прилежащата към него финансова година.

Всъщност, от целия доклад и неговите класации и изследвания на цифри, в топ 20 на Европа българското първенство влиза само веднъж: В графата "нетни дългове на клубовете".