Българинът победи руснака Андрей Рубльов с 3:1 сета (6:3, 4:6, 6:4, 6:4) и му отмъсти за поражението през миналата година на US Open.
 
Срещата се превърна в парад на двойните грешки, като двамата направиха общо 28, което се дължеше и на непоносимата жега.
 
Двубоят далеч не бе най-качественият в турнира, но драма и обрати меко казано не липсваха във всичките три часа и седем минути.

Нито един от двамата не успя да наложи продължително надмощие, а развоят в отделните части не принадлежеше на логиката.

В крайна сметка обаче класата на световния №3 си каза думата и всичко си дойде на мястото. Явно Григор е обречен драмата неизменно да го следва в Мелбърн.
 
Първият сет започна равностойно и двамата бяха стабилни от основната линия. Единствените по-притеснителни моменти за Гришо бяха отново някои отигравания на бекхенда му.
 
Българинът допусна пробив още в първия гейм, но това не го притесни и го върна бързо. След 3:3 играта на руснака се разстрои и това го изнерви. Григор проби отново и със силно сервиране взе сета без проблеми.
 
В началото на втората част световният №3 беше безмилостен. Агресивният му стил упражни доминация и ранният пробив логично дойде.
 
При 4:3 обаче руснакът, който допреди това изглеждаше изтощен от жегата, получи прилив на енергия и заигра много добре, като върна пробива. Неочаквани грешки на Григор донесоха изравняване на сетовете.
 
За жалост на старта на третия нищо не се промени. Рубльов проби за 4:2 след няколко ефектни уинъра и играеше със завидно самочувствие.
 
Григор обаче не се даде и след едно ключово успешно обжалване на съдийско обсъждане изравни в осмия гейм за 4:4. Последва подаване на българина, което той едва не пропиля, след като водеше с 40:0 и бе изравнен.
 
Измъкна гейма и след това проби в най-подходящия момент - за 5:4. Затвърди го и взе най-хаотичния сет от началото на двубоя.
 
Хаосът продължи и в четвъртия сет. 20-годишният Рубльов можеше да напълни една торба с двойните си грешки, но някак си успяваше да взима подаванията си. Заветният пробив обаче дойде в седмия гейм.

След нов маратонски нервен гейм българинът затвори двубоя и можеше най-накрая да си отдъхне. 

Представянето на Григор Димитров не бе най-качественото от началото на турнира, но българинът за пореден път показа шампионски характер.

В осминафиналите Григор чака победителя от срещата измежду Ник Кирьос и Жо-Вилфред Цонга.