Откакто е в професията на журналист обаче, някогашният голмайстор на английския национален отбор и топреализатор на Мондиал 1986 не дава често интервюта. Едно от тях успя да вземе каталунският в. "Мундо Депортиво", като темите се въртят около модерния футбол, Меси, Марадона, "Барса" и Световното първенство. Ето най-интересното от интервюто, което за вестника взе някогашният партньор на Гари в атаката на "синьо-червените" Лобо Караско и двамата си говорят като стари приятели:

- 30 години минаха, откакто напусна "Барса". С какво помниш трите си сезона тук?

- Как лети времето, а...? Спомените ми са страхотни, това е един от великите клубове в света. Първите две години бяха чудесни, третата - не толкова, но феновете ме подкрепяха постоянно.

- Израснал си в "Лестър"...

- Да, и то когато никой не бе чувал за този отбор. Днес всеки го знае заради титлата от 2016 г. След това отидох в "Евертън", а после направих едно прилично Световно с Англия...

- Казваш, прилично?

- Да, вкарах някой и друг гол.

- Ако питаш мен, само Марадона беше по-добър от теб на онова Световно!

- Да, но аз вкарах повече от него (Гари завърши с 6, Диего с 5 - б.р.)! И после дойдох в "Барса".

- С какво се отличаваше от другите нападатели?

- Нямах твоите технически качества, но бях бърз и интелигентен. И бях спокоен пред гола, завършвах атаките без нерви.

- Как така не си получил нито един жълт картон в кариерата си?

- Просто си бях спокоен. Футболът е достатъчно трудна игра и трябва да се концентрираш върху това да я играеш по-добре. Ако хабиш енергия в разговори с рефера, ти губиш от това.

- Харесва ли ти модерният футбол? Не е като в нашите времена, нали?

- Футболът много се промени от основите до върха. Много нови стандарти има за терените например, вече всички да в добро състояние. Навремето бе различно.

- Следиш ли "Барса"?

- Разбира се, обичам "Барса"! Аз си оставам фен, както и синовете ми. Трима от четиримата са привърженици на "Лестър" и "Барса", а четвъртият - така и не разбирам защо - е от "Манчестър Юнайтед" и "Барса". Това е най-добрият отбор в света през новия век с Роналдиньо, Шави, Иниеста и особено с Меси. - Неймар си тръгна, а отборът май стана по-силен?

- "Барса" бе изключително атакуваща с триото Меси-Суарес-Неймар, а сега без бразилеца е по-балансиран отбор и се защитава по-солидно. Казват, че системата на треньора Валверде е 4-4-2, но според мен е 4-4-4.

- Как така?

- Меси не е един, той е за трима. Така отборът е с 13 футболисти, а не с 11.

- Влюбен си в този Меси!

- Той прави по пет неща на мач, които други играчи не правят и веднъж за сезон. За цяла кариера. В неговите крака невероятни неща изглеждат рутинни. Това е стандартът, който е изградил. Никога не съм мислил, че ще видя по-добър играч от Марадона, но ето, че се случи.

- Защо Лео е по-добър от Диего?

- Числата, статистиките, трофеите. А и стилът. Диего не вкарваше толкова голове. Лео го прави постоянно, като машина. И вече 12 години стандартът не пада. Феноменален е! Казват, че Марадона е спечелил Световното, а Меси - не. Но Лео има 4 купи в Шампионската лига, а Диего не е вдигал Купата на европейските шампиони, нали? Двамата са най-добрите в историята, а Меси е отгоре.

- Защо има проблеми в националния тим на Аржентина?

- Никой не може да играе футбол сам. А там му се случва.

- Кристиано Роналдо е големият му съперник. Мнението ти за него?

- Страхотен играч, един от най-добрите в историята и втори най-силен в последните десет години. Но той вече е на 33 години и започва да му личи, което е напълно нормално за футбола. Видимо нивото му започва да пада, но пък се раздава повече в името на отбора и жертва себе си, което ми харесва.

- Ако Меси беше испанец...?

- ... Щеше да има и две или три Световни купи. С такъв отбор и Меси...

- Може ли Англия да спечели Мондиал 2018?

- Да спечели - мисля не. Но ще се представи по-добре, отколкото в последните 10-15 години. Имахме силни играчи през годините, но сега се подобряваме и като отбор. Добро младо поколение расте, спечелихме две Световни първенства тази година - до 17 и до 20 години, което е добра основа. Трябва да се мине групата, оттам нататък става друг турнир и нищо не се знае.

- Кои са фаворитите?

- Испания, Франция, Бразилия и Аржентина.

- Белгия?

- Имат играчи, но... нали знаеш, винаги остава едно съмнение дали такъв отбор може да го направи на най-голямата сцена.

- Германия?

- О, да. Те винаги са в играта.

- Припомни ни какво каза за тях?

- Да, да - Футболът е спорт с 22-ма играчи, които тичат и накрая германците печелят. Невероятно е, но толкова години по-късно хората помнят това. Отивам в Германия, сочат ме с пръст и се смеят, припомняйки ми тази фраза.

- Тя стана митична, човече! А нали това няма да е последното Световно първенство на Меси?

- Зависи, предполагам от това как завърши за Аржентина... Това би било тъжен ден, денят, в който Меси се откаже. А и от футбола, не само от националния отбор. Какво ще е футболът без Меси?

В неделя "Барса" игра с "Еспаньол", съставите излязоха и Лео беше резерва. Получих съобщение след две минути от синовете ми: "Няма да гледаме мача, Меси не играе". Ето такъв е ефектът му върху футбола. Един ден обаче ще се откаже. Така става с всички нас. Надявам се той да е различен и да играе до 80! Шегувам се, разбира се.

- Когато "Лестър" спечели титлата, ти направи нещо странно - води предаването по бельо.

- Това беше чудо, мислех, че е невъзможно. Затова и сключих този облог. Трябваше да го изпълня, разбира се.

Глупаво е, защото предаването е изглеждало ужасно... Кой би искал да ме гледа гол по телевизията!?