1
"Митът за глупавия футболист е мъртъв", написа в книгата си преди година бившият играч из английските лиги Пол Маквей.

В автобиографията си той описва еволюцията и адаптацията на професионалните футболисти към модерните изисквания на и извън терена, към огромния натиск от медии и собственици, фенове, съотборници.

Какво се случва в главата на един футболист?

90 минути тичане след топката - това е обяснение от преди един век, но дори и тогава далеч не е изпълвало цялата сложност на това да си звезда на футболното игрище. Днес нещата са несравними при информационния водопад, социалните медии, телевизиите и залога да печелиш постоянно.

Според елементарното възприятие, в мозъка на печелещите луди пари играчи би следвало да се блъскат въпроси като "Дали да си взема Bentley Continental GT или Lamborghini Gallardo?", "Дубай в Америка ли е?" и "Трябва ли ми инжекция, ако ме ухапе Луис Суарес?". Спрете със стереотипите и чуйте специалиста.

Доктор Тим О`Брайън влиза ежедневно в свят, който ние виждаме само отвън и отдалеч. Той е уважаван в Англия и Европа психолог, като държи да не бъде наричан "спортен психолог". Не това е тясната му специалност.

От близо 15 години обаче помага на "Арсенал" и още два клуба от Висшата лига с консултации и работа с конкретни играчи. Не иска да каже имената им. Помни времето на Бергкамп, Анри и Виейра, когато за първи път Арсен Венгер се обръща към него за съдействие. Днес "Арсенал", както и всеки друг клуб в Англия, има двама щатни психолози на пълен работен ден в базата Лондон Колни, но важните въпроси се отнасят към кабинета на Тим О`Брайън.

"За околния свят футболистите са добре платени машини, които правят зрелище. За мен те са хора. Разглеждам ги като такива, а оттам нататък влизам в детайлите", казва специалистът. Той се концентрира върху това да успее да накара да сработи взаимовръзката от "мислене, усещане и поведение" в главата на един играч.

Помогнал е на доста футболисти, като Трой Дийни от "Уотфорд", след проблемите му с дисциплината и закона, например.

Самият Дийни призна преди време, че всичко в главата му е далеч по-ясно и подредено, отколкото преди да срещне Тим О`Брайън.

"Вътрешната история на всеки е различна - казва специалистът. - Опитвам да им помогна да разбират мозъка си, мисленето си. Един играч участва в 90-минутна битка на тактики, физика и психика. Скоростта на един мач от Висшата лига е такава, че футболистът трябва да взима стотици подсъзнателни и несъзнателни решения - повече рефлекс, но едновременно с това те да са градивни! Ако мислите, че това е лесно...

Също така - те трябва да се адаптират към ситуацията и да превключват от момент на позитивна инерция към лош такъв. Да преодоляват предизвикателства към тяхната увереност или самочувствие след лошо отиграване. Повярвайте, сложно е. Много, много сложно
."

Отборното мислене - ето това е най-сложната част. Но всъщност, нека отново чуем експертът.

"Отборът е едно малко общество от хора, които имат нужда един от друг. Включвам и треньорски щаб, персонал около играчите и т.н. Всеки трябва да е готов да работи за общия интерес. Понякога ще се налага нуждите на други хора от това общество да са пред твоите като приоритет, а ти да го приемеш позитивно.

Друг важен момент е поделянето на лидерските отговорности из целия отбор. Феновете виждат в капитана изтъкнат лидер - очакват от него да е гръмогласен и да командва. Но всеки трябва да е лидер, а това е външната проява на твоята вътрешна история. На това, което става в главата ти. Всеки е част от отбора, поне като картотека и име. Но въпросът е всеки да разбере какво е отборът и къде е той в него
."

Какво е един тим? 11 играчи с една обща цел - да победят съперника. Толкова ли е сложно?

"Това е колективно съзнание - казва О`Брайън. - Индивидуалностите има характер, но и отборът има свой характер, свои характеристики. Сбор от хора, които имат различни качества. Може да са от различен произход, култура, житейски опит, възраст и преживявания в миналото. Задружност и способност за оцеляване са две от най-важните качества.

Един отбор, който има огромно усещане за задружност често може да победи съперник с по-големи технически възможности
."

Какви са най-големите предизвикателства? Стрес и напрежение? Коментарите, оценките... Страхът от загубата?

"Не бива да забравяме, това са хора. Личните им отношения също влияят на това как се представят на терена. Ако имат проблем у дома, или с адаптацията към живота на ново място... Може да се чувстват странно в нов отбор, който има силно усещане за задружност и да им трябва време да станат част от него. Никой в момента не се интересува от това - излизай и играй добре, това се очаква.

Моята работа е да ги накарам да се концентрират само върху важните неща, да изключат останалите от системата в такъв момент. Напрежението и стресът са две различни неща. Някои хора се представят най-добре под напрежение. Когато очакванията към тях са най-високи. Ако си стресиран, не можеш да се представяш добре
."

Впечатлението на зрителя е, че много от футболистите са арогантни, което се обяснява със статус, състояние, обществено внимание и др. Доктор О`Брайън обаче твърди, че в ежедневното си общуване те са обикновени хора, които се отнасят с уважение към някой, който е добър в това, което прави.

"Ако си най-добрият играч в света, пак можеш да станеш по-добър - казва психологът. - Опитай йога, опитай някаква терапия или се виждай с психолог. Дори с един процент това да подобри представянето ти - усъвършенствал си се. Нещо не трябва да е зле, за да го подобрим, нали?".

Наскоро изследване на ФИФПро - синдикатът на футболистите, изкара интересни данни. 38 % от играчите, минали под радара на проучването, страдат от депресии. При бившите футболисти процентът е дори по-висок.

"Чувствата ти зависят от това как възприемаш света, как мозъкът ти го тълкува в момента - казва докторът. - Няма значение каква е работата ти, важно е усещането за твоето значение, за цел и смисъл. Можеш да си скъпоплатен играч от Висшата лига, но ако в личния живот се случат неща, които направят твърде крехко твоето усещане за смисъл, ставаш уязвим. Можеш да станеш нервен, припрян, сприхав. И да стигнеш до депресия."

Интересно е мнението на О`Брайън за Арсен Венгер, с когото се познава от дълги години съвместна работа.

"Той има типичният профил на един учител. Силата му е в близките отношения с учениците му, в личните отношения. Познава ги отлично, знае за личния им живот, за домовете им, единствено не ги приспива вечер с някоя приказка. И в същото време не дава никаква информация за себе си и не се разкрива пред тях. Това отношение е еднопосочно.

Извън психологията, това, което хората не знаят за Арсен е, че има страхотно чувство за хумор и е ходеща футболна енциклопедия
."

Е, добре дошли в главата на един професионален играч. Не е точно както изглежда по телевизията.

Текстът е публикуван в Sportinglife.bg.  Сподели

ЛАЙФ Как да изглеждаме перфектно по бански на снимки
Искаш да се снимаш по бански или бельо, но се чувстваш дискомфортно? Ето няколко съвета, които гарантират, че ще изглеждаш перфектно на снимките.
И Хайди Клум (44) се появи гола в Инстаграм Модели за силни и романтични жени от ”Фенди”