Капитанът на румънския отбор и легенда на тениса Настасе забърка грандиозната каша още на пресконференция преди старта на срещата. Запитан за бременноста на Серина Уилямс, току-що разкрита по това време (април 2017 г.), Настасе коментира, че детето ще е "мляко с шоколад".

Медиите в Европа и САЩ разпространиха изказването. На следващия ден на Илие му се наложи да застане до капитанката на британския отбор Ан Киотавон, мулатка. Не беше много ведро на брифинга, но все пак англичанката прие с усмивка събитията.

Днес Международната женска асоциация намали санкцията на Настасе от две на една година без право да присъства на събития в тениса, но увеличи глобата му от 10 на 20 000 долара. И пусна пълните подробности от казаното от него пред света:

По време на мачовете Настасе нарекъл звездата на гостите Джоана Конта "грозна кучка" и и предложи ... орална любов. Също така заплашил състезателката с "нали знаеш, че няма как да напуснеш тази страна, ако аз реша".

Румънската легенда не е спрял дотам. Той се обърнал към кореспондентката на агенция АП - Елинор Крукс с "глупачка". Именно тя предала текста от пресконференцията с думите му за Уилямс.