Тенисистът от Люксембург направи един от големите удари на 2017 г., изхвърляйки Рафаел Надал от "Уимбълдън". В момента ветеранът (34 г.) е №28 в ранглистата и един от фаворитите в София. Той говори пред Дир.бг за турнира, но и по други теми.

Това се случи минути след впечатляващия му обрат срещу Андреас Сепи в осминафиналната фаза на Sofia Open - победа с 2:1 сета (4:6, 7:6, 7:6).

 - Очаквахте ли толкова труден мач още в първия кръг?
 
Винаги очаквам трудни мачове тук. Познавам Сепи много добре, а и никога не е лесно да започнеш турнир. Не очаквах, че ще се случи след решителен тайбрек, но е много важно да печелиш такива оспорвани мачове. Нивото на двубоя беше добро, но някои грешки можеха да ми костват много.
 
- Виждате ли се като шампион тук в края на седмицата?
 
В момента се виждам като четвъртфиналист и мисля само за този мач. Ще се изправя срещу още един тежък съперник и затова се фокусирам върху него. Бих се радвал да стана шампион, но не мисля за това сега.
 
- Идвате тук за трета поредна година. Харесва ли ви атмосферата и организацията на турнира? 
 
Да, иначе нямаше да дойда пак. Постигнах добри резултати през предишните две години. Стигнах полуфинал и четвъртфинал и решението да се завърна дойде бързо. Харесва ми да съм тук и се надявам на нов добър резултат.
 
- Вашата кариера има своите странности. Спечелихте първата си титла на 33 години след шест поредни загубени финала. Беше ли това демотивиращо или напротив - направи ли ви още по-гладен за първа титла?
 
Не беше демотивиращо. Преминах през някои трудни моменти в кариерата си заради контузии. Никога не е било лесно да се завърна. 
 
Просто показах, че обичам тениса и имам голямо желание да печеля. Винаги съм си казвал, че няма да се откажа.
 
Спечелих две титли през миналата година и това е невероятно, защото работих много, за да го постигна.

От друга страна обаче прави ли това голяма разлика в края на кариерата ти? Не знам. Дори и да не бях спечелил нищо, щях да смятам, че тя се е развила добре.
 
Победата беше емоционална, но границата между успехите и неуспехите е тънка във финала. Има много играчи, които не са печелили нищо. Това обаче не ги прави неуспешни.
 
- Мислите ли, че опитът ви е най-голямото оръжие в момента? Той ли е ключов, когато сте срещали толкова различни играчи с различен стил на игра?
 
Опитът не е нещо, което можеш да купиш или изработиш. Трябва просто да го изпиташ. От друга страна обаче той е и бреме, защото обмисляш нещата повече.
 
Когато си млад, излизаш и не се плашиш от нищо. Когато остаряваш, започваш да мислиш за последствията. От една страна опитът помага, но от друга прави точно обратното.
 
- Няма как да не ви попитаме за Григор. Имате позитивна статистика срещу него (3-2), но кое го прави топ играч и виждате ли го като бъдещ №1?
 
Той е много талантлив, но не е лесно с толкова добри играчи. Мисля, че титлите, които спечели през миналата година, ще му помогнат много. 
 
От много ранна възраст той играе под голямо напрежение заради огромните очаквания на плещите му. Хората очакват магически неща от него и не е лесно.
 
Мнозина вярваха, че вече ще е спечелил една или две титли от Шлема, но той и сега е велик шампион. Много играчи биха си мечтали да имат кариера като неговата. Дори и на този етап.
 
Със сигурност може да е №1. Много неща могат да се объркат, но той има таланта и оръжията да е №1. Ще му трябва и късмет.
 
- И за финал въпрос извън тениса. Гледате ли футбол и имате ли любим отбор?
 
- Да, фен съм на "Борусия" (Дортмунд).