Церемониите по откриването са едно от най-гледаните събития от игрите, като със всяка година те стават все по-мащабни и по-впечатляващи.
 
Това е традиция датираща от първата модерна Олимпиада през 1896 в Атина. Още тогава 241 атлети излизат на Олимпийската арена предвождани от своя знаменосец.
Embed from Getty Images
 
Както споменахме, с всяка година събитието става все по-мащабно. 120 години след Атина, в Рио де Жанейро се включиха 11 237 атлети.
 
При зимните игри тенденцията е същата. От 258 атлети през 1924 г., до 2952, които очакваме на утрешната церемония.
 
Един от символите на церемонията по откриването - Олимпийският огън, се появява малко по-късно. Тържественото му запалване за първи път вижда публиката в Амстердам през 1928 г.
 
Освен запалването на огъня и парада на нациите, церемониите изобилстват от шоу програми, свързани най-вече с традиционни танци и музика на страната домакин.
 
За първи път игрите се откриват от държавен глава през 1936 г. в Германия. Тогава Адолф Хитлер държи тържествена реч и на зимните и на летните игри. (до 1992г. двете събития се провеждат в една и съща година).
 
Олимпийският огън най-често се запалва от успял спортист от миналото, но понякога има и изключения.
 
Най-впечатляващият може би датира от игрите в Токио през 1964 г.
 
Тогава огънят запалва японският бегач Юшинори Сакаи, който е роден на 6 август 1945 г. в Хирошима - денят, когато в града пада атомна бомба. С това, японското правителство показва на света, че страната се е възродила и е преодоляла последствията от войната.
Embed from Getty Images
 
Четири години по-късно, за първи път жена запалва Олимпийския огън. Това прави мексиканската спринтьорка Енрикета Бесилио на летните игри в Мексико Сити.
 
През 1976 г. в Монреал, огънят е запален от две деца, едното от френскоговорящата част на града, другото от англоговорящата, символизирайки единството.
 
През годините методите на запалване също са били интересни и оригинални.
 
Ходене по вода през 2000 г., пързаляне по лед през 2002 г., полетът на Ли Нинг през 2008 г., както и изстрелът на Антонио Реболо през 1992 г. в Барселона.
 
 
Със всяка година церемонията ставаше все по-впечатляваща, а нашата галерия можете да видите ТУК!