Българинът изненадващо отпадна още на старта, губейки от ветерана Фернандо Вердаско. Но поражението не застрашава позицията му, освен при условие, че Доминик Тийм не спечели крайната победа в Индиън Уелс.

Това изглежда доста далечна възможност, австриецът не е броен сред фаворитите от букмейкърите, а на пътя му тепърва ще се изправят хора като Марин Чилич, Хуан Мартин дел Потро и големия Роджър Федерер.

Григор е с 9600 точки, а най-близкият му преследвач - Александър Зверев, ще остане с 9505, когато ранглистата бъде обновена следващия понеделник. Германецът също отпадна тази нощ в Индиън Уелс.

Още петима състезатели от топ 10 остават в надпреварата в Калифорния, като Марин Чилич (№3) и Роджър Федерер (№1) така или иначе са пред българина. Доминик Тийм (№6) е с 3675 точки и може да изпревари Гришо само при титла (ще събере 4630).

Седмият в ранглистата Хуан Мартин дел Потро не може да мине над Димитров дори при такъв сценарий, защото и при крайна победа ще има 4155 т. Същото се отнася и за Кевин Андерсън (№9), който може да се оттегли в неделя вечер - при неочакван триумф в Индиън Уелс, с максимум 4055 точки.

Така поне да края на "Мастърс" турнира в Маями на 1 април, мястото на Григор изглежда до голяма степен гарантирано.