Противниковите вратари бяха безсилни срещу гениалните изпълнения на аржентинеца. Попадението му срещу "Атлетико" (Мадрид) бе №600 в кариерата му, а може да се окаже и с цената на титла за "Барса".
 
Пряк свободен удар като този, едва ли има нужда от коментар. Снажните играчи на стената скочиха максимално, двуметровият Ян Облак се разтегна максимално, но топката просто си влетя там, където Меси искаше.
 
 
В последните няколко сезона, едно от най-трудните изпълнения във футбола - пряк свободните удари, сякаш са запазена марка на Меси, но това не винаги е било така.
 
От всичките 600 гола, само 39 са от подобно изпълнение - 6,2%, като почти всичките са в последните няколко сезона, само през този попаденията от пряк свободен удар са 6.
 
Освен талант, който Меси има в изобилие, за подни изпълнения трабва много работа, тренировки, а и съвети от някой майстор.
 
В юношеските си години, Меси не иизпълнява подобни ситуации в "Ла Масия". Не е дори втори и трети изпълнител. В академията на "Барса" дори и не тренират тези ситуации, съсредоточават се върху други компоненти, най-вече върху играта на подрастващите с топката, а не статичните ситуации. Изпълнител на тези положения е Виктор Вазкес, който в момента играе за тима на "Торонто".

"Меси бе най-талантливият сред нас, но никога не изпълняваше статични положения. Треньорите използваха другите му силни качества", спомня си бившият му съотборник от юношеските години - Робер Жирибет.

Когато става титуляр и звезда в "Барса", Меси все още не е главен изпълнител на тези положения, редува се с колегите си.
 
Всичко това се променя през февруари 2009 г.
Embed from Getty Images
 
Аржентина се готви за контролата си с Франция на "Стад Велодром" в Марсилия. Селекционер е Диего Марадона, а два дни преди мача, Лео Меси остава след тренировката да изпълнява пряк свободни удари по собствено желание.
 
Помощникът на Марадона - Фернандо Синьорини си спомня:
 
"Меси пращаше всеки удар над врата. Беше изнервен, ругаеше. След поредния неточен изтрел се отправи към съблекалниите, тогава Диего го спря. Каза му: "Ела малки Лео, ела да ти покажа нещо". Работиха около час, Марадона показваше, Меси копираше. Всеки следващ удар ставаше все по-добър и по-добър. Лео продължи да се упражнява със съветите на Диего и в "Барселона" и виждате резултатите".
 
Embed from Getty Images