Момчетата на Петър Хубчев ще се изправят срещу Босна и Херцеговина в контрола. Националите за първи път ще играят на "Лудогорец Арена" в Разград, а срещата започва в 19 часа. Двубоят ще се предава по БНТ 1.
 
В последните години България трудно намираше съперници за приятелски срещи, а когато го правеше, противниците рядко бяха от сериозна класа. Този път е различно.
 
Националният тим на Босна е сформиран през 1993 г., като в този период имаме само една среща с тях.
 
На 20 август 2008 г. побеждаваме с 2:1 в Зеница. И двете попадения са дело на Димитър Бербатов.
 
 
Единственият играч от сегашния български състав, който взима участие в онзи мач е Станисла Манолев. Той заменя Захари Сираков в 82-та минута в Зеница. Това и негов дебют с националната фланелка.
 
Босна също има само един представител от онзи мач. Звездата им Миралем Пянич дебютира именно срещу България. Тогава е едва 18-годишен, тъкмо преминал в "Лион". Изиграва 90 минути, а утре ще е 76-ият му мач.
 
В момента Пянич е играч на италианския гранд "Ювентус" и е един от класните халфове в Европа. 
 
За разлика от преди 10 години, когато нашият тим имаше по-добрите индивидуалности, сега е обратното.
 
Оттогава босненският национален тим се разви, за да достигне пика си през 2014 г. - участие на Мондиала в Бразилия. Нещо, с което ние не можем да се похвалим вече 20 години (от Франция 1998).

От 23-та, които отидоха на Световното първенство, девет са днес в Разград. Доста от онези играчи се отказаха от националния тим след последния квалификационен цикъл, а отборът е в процес на подмладяване.
 
Освен Миралем Пянич от "Ювентус", в състава на босненците в Разград е и Един Джеко. Нападателят на "Рома" определено е най-голямата звезда в тима.

Шампион на Германия с "Волфсбург" и на Англия с "Манчестър Сити". Голмайстор на Бундеслигата и на Серия "А".
Embed from Getty Images
 
В състава е и бранителят на "Арсенал" Сеад Колашинац. Единственият отсъстващ от големите имена е вратарят Асмир Бегович. Вратарят, който вече десета година играе в английската Висша лига получи лека травма и не се присъедини към тима на родината си.
 
Босненците имат и нов треньор - легендарният хърватски халф Роберт Просинечки, шампион на Европа с "Цървена звезда" като футболист.
 
Бившият играч на "Реал" (Мадрид) и "Барселона" ще дебютира в Разград, а целта му е да класира Босна на Европейското първенство през 2020 г., цел, която стои и пред родния тим.
 
Ето и всичките играчи на Босна и Херцеговина:
 
Вратари: Ибрахим Шехич (Карабах), Кенан Пирич ("Жрински"), Ведран Кьосевски ("Железничар")
 
Защитници: Огниен Вранеш (АЕК), Сеад Колашинац ("Арсенал"), Ервин Зуканович ("Дженоа"), Ермин Бичакчич ("Хофенхайм"), Самир Мемишевич ("Грьонинген"), Тони Шунйич ("Динамо"-Москва)
 
Халфове: Миралем Пянич ("Ювентус"), Харис Медуняин ("Филаделфия"), Един Вишча ("Истанбул ББ"), Мохамед Бешич ("Мидълзбро"), Гойко Цимирот ("Стандарт Лиеж"), Харис Дулйевич ("Динамо"-Дрезден), Горан Закарич ("Железничар"), Дени Милошевич ("Коняспор"), Елвис Сарич ("Сараево")
 
Нападатели: Един Джеко ("Рома"), Кенан Кодро ("Грасхопърс"), Риад Байич ("Истанбул ББ"), Смаил Превяк ("Матерсбург").