Страната-домакин на Световното това лято бе обявена като рискова заради расовата дискриминация, но Саутгейт смята, че в Англия проблемът също е налице.
 
"Не мисля, че трябва да говорим за расизма в Русия", призова той.
 
Селекционерът за пример една случка с националния отбор до 17 години на "Трите лъва", който е изграден основно от тъмнокожи футболисти с нигерийски произход.
 
"Показаха ми снимка на нашите юноши в Туитър. Отдолу коментарите бяха отвратителни. Момчетата са част от семейството на Англия", смята селекционерът.
 
Поводът за разговора бяха множеството обвинения към Русия заради расистки прояви през този сезон.
 
УЕФА наказа "Спартак" (Москва) заради скандирания на феновете по време на мача от младежката Шампионска лига с "Ливърпул"
 
Защитникът на руския тим Леонид Миронов беше обвинен в расизъм спрямо нападателя на мърсисайдци Риан Брюстър.
 
Саутгейт смята, че ако Русия ще се санкционира заради този проблем, то трябва той да се реши и на Острова.
 
"Първо трябва да подредим нашата къща. Все още проблемът с расизма съществува и при нас. Сочим Русия с пръст, където ще гостуваме след два месеца, но ние самите не сме се справили с проблема", смята Саутгейт.
 
Той заяви и че не се тревожи за сигурността и безопасността си в Русия
 
"Прекарал съм доста време там и съм се чувствал много добре. Но при всеки е различно", изрази мнение селекционерът на "Трите лъва".
 
Англия ще изиграе две контроли в паузата за националните отбори - с Холандия днес (петък) от 21:45 часа, както и с Италия четири дни по-късно.