По традиция сезонът ще започне в далечна Австралия, на пистата в парк Албърт в Мелбърн, край едноименното езеро.

За разлика от повечето писти, които са разположени извън населените места или в техните покрайнини, това трасе е в сърцето на австралийския мегаполис, в самия център на града.
Embed from Getty Images
 
Пистата, чието официално име е "Melbourne Grand Prix Circuit", но е позната на всички като "Албърт парк", е открита през 1953 г.. Трасето приема състезания от "Формула 1" от 1996 г. 
 
Ще го прави поне до 2023 г., когато изтича настоящият договор с ФИА.
 
Утре ще е 23-то състезание на тази писта, като само в два случая (2006, 2010), то не е било първо за сезона. Преди 1996 г., Гран при на Австралия се провежда в Аделаида.
 
Това прави тази писта много специална за пилотите, защото именно на нея, повечето от тях правят своя дебют.
 
Пистата в Мелбърн е една от най-живописните в света, защото обикаля езерото Албърт. Именно формата на водния басейн определя и тази на състезателното трасе.
 
Подготовката за състезателния уикенд във "Формула 1" продължава около два месеца, а в останалите 10, пистатa е част от четири булеварда - Албърт, Рос Грегъри, Оути и Лейксайд.
 
Четири дни в годината се движат болиди с над 300 км/ч, а през другото време има ограничение от 40 км/ч за автомобили. 
 
Embed from Getty Images
Завои 4 и 5 са част от паркинга на стадион "Мидъл Парк".

Това е домът на един от най-успешните австралийски футболни клубове от полупрофесионалната ера - "Саут Мелбърн". В продължение на три години треньор на този клуб е бил не кой да е, а великият Ференц Пушкаш.
 
Край старт-финалната права има и игрища за свободна игра на аматьори за ръгби, австралийски футбол, хокей на трева, крикет, бейзбол и тенис кортове.
 
Официалният капацитет на пистата (седящи места) е 80 000, но трудно може да се определи колко още хиляди могат да се наредят по полянките в парка. Състезанието също така може да се наблюдава и от корабчета-ресторанти в езерото.
 
По официални данни, на първото състезание през 1996 г. са присъствали над 400 000. В последните 10 години броят варира между 90 и 110 хиляди.
 
Дължината на трасето е 5,3 км, а завоите са 16, а обиколките 58 - общо 928 завоя.
 
Най-бързата обиколка до тази сутрин бе дело на Михаел Шумахер - 1:24.125 минути. Люис Хамилтън подобри постижението по време на квалификациите за утрешния старт.
 
 
Шумахер е рекордьорът по трофеи - 4 (2000, 2001, 2002 и 2004).
 
От сегашните активни пилоти, Люис Хамилтън, Себастиан Фетел и Кими Райконен имат по две победи в Мелбърн.
 
Общо 12 състезатели са триумфирали в 22-те състезания, също толкова пъти победителят от Австралия впоследствие е ставал световен шампион.

Великобритания има 9 победи на пистата, Германия 8, Финландия 3, Испания и Италия по една.
 
Австралия все още няма подиум, а Даниел Рикардо от "Ред Бул" е решен да зарадва домакинската публика.
 
Най-много успехи тук при конструктори има "Ферари" - 7.
 
Някои от завоите пък по традиция носят имената на легендарни фигури от спорта: Джак Брабъм, Ален Прост, Джим Кларк, Алберто Аскари, Джеки Стюарт и Дъг Уайтфорд.
 
Безспорно "Алберт Парк" е сред емблематичните писти в надпреварата. В неделя прогнозата предвещава дъжд, което означава - непредвидимо състезание.