Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да снеме имунитетите на Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Георги Свиленски, Димитър Димитров и Илия Илиев, и настоя за същото пред Европарламента заради Станишев. Причината са водените наказателни производства срещу тях.

Цветан Цветанов, Георги Свиленски и Илия Илиев ще се откажат сами от депутатските си имунитети.

Вижте снимки на депутатите >>

Срещу Цветанов се водят 3 дела за престъпления по служба, в качеството му на министър на вътрешните работи - за присвояване, за длъжностно престъпление и лично укривателство. Две от тях вече бяха спрени заради имунитета му - това за присвояването на 50 000 лева, които били дадени като заплати на уволнения шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, а другото - за допуснато подслушване на граждани.

По третото дело - за отказано подслушване на същия Тодоров на първа инстанция Цветанов беше осъден ефективно на 4 г. затвор. Днес и този процес беше спрян заради имунитета му.

Самият той още в първия ден на новия парламент поиска депутатската му защита да бъде свалена, но Цацаров отговори, че трябва да се спази процедурата.

Днес зам.-председателят на ГЕРБ коментира пред журналисти:

"Ако има нещо в деловодството, още сега съм готов да си подам имунитета. Няма драма, заявявал съм категорично още от миналата година“.

Имунитетът на Сидеров е поискан на основание внесения срещу него обвинителен акт за хулигански действия. Делото бе образувано за причиняване на телесна повреда, след като лидерът на "Атака" удари полицай при скандал на летище Варна.
Днес той не бе открит за коментар.

Имунитетът на депутата от БСП Георги Свиленски е поискан заради обвинение в умишлено причинени значителни стопански щети. Той е бивш общински съветник в София и член на борда на общинското дружество "Софийски имоти".

Георги Свиленски настоява да се разкрие истината и затова сам ще си даде имунитета, коментираха от пресцентъра на БСП.

Оттам обаче не казаха нищо за искането за по-неизвестния народен представител от левицата Димитър Димитров, който е обвиняем за противозаконно повреждане на ипотекирано имущество. Той беше общински съветник в Пазарджик.
Днес Димитров не беше в НС.

Имунитетът на депутата от ДПС Илия Илиев е поискан за това, че срещу него се води досъдебно производство за укриване на данъци. Той е лидер на ромската партия ДРОМ и беше избран от Ямболския избирателен район.

Илиев също заяви, че е готов да даде сам имунитета си и коментира, че просто не е подал навреме данъчната си декларация.

"Изобщо не се притеснявам. Малко съм изненадан, защото това стана, когато вече станах депутат и става много интересно за обществото. Нека да си върви разследването", добави той, цитиран от БНР.

Както е известно, срещу бившия лидер на БСП и председател на ПЕС  Сергей Станишев се води дело за загубени секретни документи, съдържащи класифицирана информация. По този повод главният прокурор е изпратил писмо до председателя на ЕП с искане за снемане на имунитета му.
Цацаров коментира, че не може да гадае колко време ще отнеме процедурата, защото за първи път се прави такова искане.

Малко по-късно Станишев изпрати писмо до председателя на ЕП Мартин Шулц, в което моли за съдействие за бързо стартиране на процедурата.

"Повече от четири години срещу мен се води разследване за "изгубени" документи, започнато по чисто политически причини. Престои произнасяне на съда, но имунитетът ми е формална пречка. За мен е важно бързо да получа достъп до правосъдие и да изчистя името си", пише Станишев.