Основна цел на техните действия според него е отслабването на Европа.

"Има нещо гнило – казва експертът в интервю за всекидневника. - Нееднократно съм повдигал този въпрос. Кажете ми: едно афганистанче на 17-18 годинки откъде намира 10 000 евро, за да тръгне от родината си и да стигне до Германия?"

За да поясни механизмите на явлението, Алгафари припомня мисионерите, които бяха често виждани през 90-те години в България и продължава:

"Идват, убеждават те в едни догми, промиват ти мозъка… С такива е пълно в момента в Афганистан. Това са секти, религиозни организации, които отчасти се финансират от конкретни държави, но предимно от платежоспособни хора, които имат конкретни интереси. Основният от които е отслабването на Европа."

В интервюто арабистът не пести критики и към начина, по който у нас се реагира на мигрантската вълна:

"Истината е, че ние като държава не сме подготвени за такова нещо. Нямаме политики как да предоставяме информация на хората у нас, как да ги запознаем с това, което се случва, как да им представим реалната истина кои хора заслужават убежище въобще да влизат в нашата страна. Всичко, което се прави в тази посока у нас, е пълен хаос..."

Освен това, допълва Мажд Алгафари, българинът не възприема бежанците така, както би погледнал хората от съседна страна и близка култура:

"Ние не искаме да възприемаме страданията на тези народи като страдания на нормални хора, които заслужават помощ, заслужават да им се протегне ръка – ние предпочитаме да правим планове как да се отървем от тях... Възприемаме ги като заплаха."

"Основна вина за това имат масмедиите, които ги представят като „много опасни” хора, които извършват атентати в Европа – смята арабистът. - Всичко това може да дойде у нас. По-голямата част от журналистите задават едни и същи въпроси. И получават едни и същи отговори, защото събеседниците в разговорите са едни и същи."