Последната позиция на формацията беше приета на заседание на Изпълнителния съвет в централата на СДС на ул. "Раковски 134" тази сутрин.

В 11 часа Росен Плевнелиев прие представители на Реформаторския блок, за да им връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това беше последната възможност, след като ГЕРБ и БСП вече върнаха мандата и държавният глава заяви, че "понякога и 1% шанс може да бъде 100%, така че си заслужава да опитаме" в светлината на рекорден брой кризи.

След като взеха мандата, представителите на РБ - Румен Христов, Борислав Великов, Костадин Марков и Александър Христов, останаха на разговор с Плевнелиев.

Срокът, в който трябва да стане ясно ще има ли ново правителство, е понеделник. Ако дотогава няма осигурена подкрепа, РБ ще върне мандата.

Реформаторският блок ще вземе мандата и ще се опита чрез консултации и разговори с ГЕРБ да го реализира, съобщи по-рано след заседанието на РБ зам.-председателят на СДС Румен Христов.

"Ще се опитаме да намерим мнозинство, което да гарантира управлението на страната, така че то да бъде стабилно, предвид ситуацията в света, атентатите в Турция и най-вече предвид сложната обстановка около Хитрино", каза още Христов, който формално беше излъчен за министър-председател, за да може да приеме мандата, предаде БНР.

Реформаторите възнамеряват да проведат разговори най-вече с ГЕРБ, за да осигурят мнозинство. Преговори ще се водят и с Обединените патриоти, Български демократичен център и с независими депутати.

„Нищо не пречи да предложим използването на мандата основно от ГЕРБ, с посочен министър-председател от тях, разбира се, с наше съгласие. Основна конструкция от ГЕРБ, а защо не и с лек ремонт този кабинет да продължи да работи”, коментира по-рано пред Нова телевизия Христов.

По думите му този, който избира министрите, е премиерът, а кой ще бъде той, ще реши ГЕРБ.

"Очакваме от тях предложение. Може да бъде Бойко Борисов, може да бъде и друг, това те си преценяват”, каза още Христов.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски обаче заяви, че Бойко Борисов е най-подходящ за премиер.

АНКЕТА: Очаквате ли РБ да състави кабинет?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Радан Кънев срещи Божидар Лукарски