Проверките са във връзка с рекордното потребление на електрическа енергия през последните два месеца. Пикът в консумацията наложи България да спре износа на електрическа енергия.

Експертите на МЕ и КЕВР ще направят преглед на произволни сметки на клиенти на "ЧЕЗ Електроразпределение", "EVN-Електроразпределение" и "ЕНЕРГО-ПРО-Електроразпределение", съобщиха от енергийното министерство.

Някои от дружествата вече предупредиха да се очакват по-високи сметки за ток заради повишената консумация. От фирмите обаче подчертаха, че от индивидуалната консумация на ел.енергия зависи какво ще е повишението.

Инспектирана ще бъде и изправността на техническите съоръжения на територията на трите енергийни дружества.

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова проведе разговор с представители на ръководствата на трите електроразпределителни дружества. Обсъдено бе ЕРП-та да дадат възможност на клиентите си да заплатят задълженията си разсрочено при предоставяне на съответните документи.

Трите електроразпределителни дружества се ангажираха да проверят всеки сигнал, свързан със съмнения за достоверността на сметката.

Преди няколко дни бе обявено начало на проверка на енергийните предприятия, които трябва да осигуряват студения резерв за системата.

Министър Теменужка Петкова тогава каза, че в министерството имат "много сериозни притеснения, защото неговото (на студения резерв) предназначение е да се активира и да реагира тогава, когато е нужен на системата".

Тя разкри за проблем с ТЕЦ „Бобовдол“ заради замръзнали въглища и невъзможност да се реагира в максимално бързо време, както и с ТЕЦ  "Русе" - заради замръзването на Дунав и невъзможността да бъде охлаждана централата.

Шест са енергийните предприятия, които осигуряват студен резерв за българската електроенергийна система: ТЕЦ „Марица“ изток - 2, ТЕЦ „Бобовдол“, ТЕЦ Русе, ТЕЦ 3 „Димитровград“, „Брикел“ и „Биовет“.