Възможно е хърватската армия да използва експлозиви, за да разбие леда, съобщават ДПА и БТА.

Корабите бяха изпратени съгласно тристранно държавно споразумение с цел намаляване на заплаха от ледохода по реката, включително щети на инфраструктурата и наводнения.

Вижте снимки >>>

Унгарските кораби трябваше да пристигнат във Вуковар, Хърватия, до снощи, но едва стигнаха до Дал, на около 20 км нагоре по течението, съобщи хърватската телевизия ХРТ. Там се е оформил ледоход с дължина 10 км и дебелина до метър и половина.

Дал и Вуковар се намират в Хърватия, а Сърбия е от другата страна, като река Дунав е естествената им граница в тази зона. Ако ледоразбивачите не успеят да разчистят пътя за нормално течение на реката, хърватската армия може да бъде повикана да разбие леда с експлозиви, съобщи агенция Хина.

На 140 км надолу по течението - в Белград, единственият сръбски ледоразбивач бе пратен по реката в района на Смедерево. В Белград ледът е приковал две големи баржи до пилоните на мост.

Ледът вече нанесе щети на пристани, понтони и баржи. Ако не бъде отстранен до повишаването на температурите, блокадата, която ледът причинява, в комбинация с увеличеното ниво на водата и топенето на снега и леда, може да причини наводнение.

Междувременно в съседна Хърватия снежна буря профуча с 200 км/ч и парализира части от Далмация на запад, причинявайки частично затваряне на основния път в страната.

Хърватските власти затвориха два участъка от магистрала А1 между Загреб и Риека за всички категории автомобили заради бурята и призоваха хората да не пътуват, съобщи телевизия Ен1 (N1).