Президентът загуби контрола върху всички служби, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя припомни, че му е било отнето правомощието да назначи шеф на ДАНС. Всички служби отидоха на подчинение в изпълнителната власт, заяви Попова.

„Това е фундаментално, защото държавният глава има функции по националната сигурност и като му бъде отнет този ресурс, той няма да може да ги изпълнява. Сигурна съм, че този много важен въпрос ще бъде повдигнат в скоро време“, каза Попова.

По думите й, президентът не може да бъде поставян в позиция да чака благоволението на структури, които са подчинени другиму.

„Аз на негово място щях да се боря със зъби и нокти срещу това – не е честно. Той знае как се възпротивих и в момента, в който беше променен законът за ДАНС и на него му бе отнето правото да назначава председателя на разузнавателната служба. Знаете в кой момент се случи това и не доведе ли то до развихрянето на скандала „КОЙ?“, попита Маргарита Попова.

Отказът от страна на държавния глава Росен Плевнелиев от правомощието да назначава председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) способства големите скандали през 2013 г., обясни още Маргарита Попова.

През 2013 г. депутатът от ДПС Делян Пеевски бе избран от парламента за шеф на ДАНС и това доведе до продължителни протести.

„Отказът от правомощия от страна на държавния глава е вреден. Конституционната симетрия е нарушена“, предупреди Попова.

Президентът Плевнелиев коментира на свой ред, че никога досега службите не са работили по-добре координирано. По думите му доброто място на външното разузнаване е при правителството, не при президента, предаде БТА. Той каза още че разполага с цялата информация.

От отговора на президента се разбра, че на доверие е пуснал законовата промяна в начина, по който се назначава шеф на ДАНС.

"Тогава се получи така, че аз дадох доверие на Станишев и на Местан. Вярвах, че трябва да работим за доверие; че в първите дни на новото правителство и на 42-ия парламент трябва да работим за доверие, трябва да покажем подкрепа за техните идеи.
Те ми обещаха реформа; че първият закон ще трябва да бъде много смислен. И тогава, когато бях в Словакия на европейски форум за сигурността, през Народното събрание се случи вие знаете какво", припомни Плевнелиев, цитиран от "Дневник".

"Аз съм единственият български президент, който отговори на въпроса "Кой?". Попитайте останалите български политици: "Кой е виновен за най-скандалното назначение в държавата?", попита президентът.


АНКЕТА: Оценете президентския мандат 2012-2017 г.