Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев благодари на ген. Попов и каза, че животът е кратък, а моралът е вечен. Вероятно мнозина от вас се питат дали аз се опитах да въздействам на решението на ген. Попов, отговорът ми е категорично "не", посочи Ненчев.

"С този човек ни свързват толкова много неща, но не го направих, защото бях убеден, че това решение е въз основа на морални съображения", коментира  Ненчев, цитиран от БТА.

В началото на декември ген. Попов подаде оставка. Той обясни причината за нея като морален акт, тъй като в продължение на години е бил пряк началник на избрания за президент генерал Румен Радев. На негово място кабинетът предложи назначаване на вицеадмирал Емил Ефтимов за временно изпълняващ началник на отбраната.

На днешната церемония  ген. Попов благодари на всички, с които е служил и работил през последните 37 години като военнослужещ и човек, който служи на каузата на България. Водил съм се от принципа, че общите интереси стоят над личните, посочи той.

Постигнахме немалко за една година, отчете генералът.

По думите му тази година е била изключителна заради факта, че за първи път от десетилетия парламентът е одобрил 2.3 милиарда лева за модернизация на Българската армия.

Създадоха се и предпоставки и условия и съм сигурен, че през 2017 г. ще има и проект за сухопътни войски, който ще бъде одобрен от парламента, допълни ген. Константин Попов.

Той отбеляза, че тази година ще се запомни и с факта, че Българската армия, наред с многото учения, активно е участвала и в операции по търсене и спасяване, в помощ на населението, в охраната на границата. Имам честта и за мен беше чест да съм част от Българската армия, завърши генералът.

Вицеадмирал Емил Ефтимов посочи, че приема отговорността с ясно съзнание за постигнатото дотук, проблемите и предизвикателствата пред Въоръжените сили.

Той благодари на ген. Попов за съвместната работа и го увери, че ще продължи да работи по приоритетите - личен състав, модернизация и интеграция.
Ген. Константин Попов беше отличен с награден знак "Свети Георги" - първа степен.

На церемонията присъстваха и заместник-министрите на отбраната Десислава Йосифова, Атанас Запрянов и Орхан Исмаилов, както и висши офицери от Въоръжените сили на Република България.