Това заяви президентът Румен Радев в словото си на церемонията по встъпването му в длъжност на площад "Св. Александър Невски", на която прие поста от досегашния държавен глава Росен Плевнелиев.

В основата на речта на Радев този път бе армията. Той й благодари за дейността  по опазване на границите на България и обеща да я подкрепя и в бъдеще.

Според Радев трябва да градим едно по-справедливо общество, основано на закона и морала, на свободата, толерантността и солидарността.

"Искам да благодаря на президента Плевнелиев и на всички президенти за усилията им за изграждане на демократична България", изтъкна той.

Събрани сме на свято място, на такова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане начело на държава с дълбоки европейски ценности, отстоявала своята свобода“, каза още Радев.

По думите му през последните три десетилетия България е изминала сложен и труден път, изпълнен с препятствия и грешки. „Разпиляхме енергия, загубихме време“, каза още той.

Държавният глава заяви, че ще бъде президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия, президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса.

Румен Радев каза, че ще работи с българския парламент, правителството, институциите , партиите и с гражданските организации за обединяване на усилията в намирането на най-добрите решения за България.

Ще работя активно с нашите партньори за ускорената ни европейска интеграция, но нека е ясно едно - ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ, каза президентът Радев.

Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания. Вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред, заяви новият държавен глава.