Това пише днес "Сега". За сравнение - в общини отличници като Добрич, София, Перник, Казанлък, на 1000 жители се падат само по двама бюрократи, добавя всекидневникът, цитирайки анализ на Института за пазарна икономика.

"Продължаващият спад на населението в редица райони на страната води до все по-фрапантни съотношения между размера на общинските администрации и броя на обслужваното от тях население", посочват от ИПИ.

От данни на Министерството на финансите личи, че в някои от най-малките общини чиновниците са прекалено много на фона на оредяващите обитатели.

В тези населени места икономиката обикновено е зле и на практика местната администрация се явява един от най-големите работодатели. Много местни хора си изкарват заплатата на общинска служба.

Най-скромни са администрациите в Добрич, Бургас, София и Русе - под двама служители на 1000 души население. Подобна е ситуацията и в останалите големи областни градове

А на другия полюс живеят общини като Трекляно в област Кюстендил, където при население от 889 души 35-има са общински служители.

Прави впечатление, че много от общините с несъразмерно голяма местна администрация са в Северозападна България. Освен Бойница и Макреш са Кула, Ново село, Грамада и други. Диспропорциите са почти задължителни там, където върви обезлюдяване и възможностите за работа са оскъдни.

На ниво области ясно се виждат различните тенденции. За Добричка област например има впечатляващо свиване - през периода 2014-2016 г. чиновниците са намалени от седем на по-малко от пет на 1000 жители.

Такова движение има още в областите Пловдив, Ямбол, Хасково и Габрово, като причините са различни. Например заради бума на индустриалните зони в района на Пловдив населението се увеличава, а това намалява "тежестта" на работещите в администрацията.

Лоши примери са областите Кърджали, Варна, Кюстендил, Враца, Перник и Силистра. Там делът на чиновниците спрямо населението расте.