Иракският премиер Хайдер ал Абади съобщи, че е издал заповеди на иракските ВВС да нанесат удари по позиции на джихадистите от "Ислямска държава" на територията на Сирия в отговор на неотдавнашните бомбени атентати в Багдад, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние сме решени да преследваме терористите, които се опитват да убиват нашите синове и граждани, където и да ги намерим. Затова наредихме на командването на ВВС да нанесе удари по позиции на джихадистите в Хосайба и Ал Букамал на сирийска територия, защото те са отговорни за последните бомбени атентати в Багдад", се посочва в изявлението на Абади.

Според премиера ответният удар срещу терористите е нанесен с "впечатляващ успех".

Петнадесет иракски граничари бяха убити в атентат с кола бомба

Групировката "Ислямска държава" нападна иракски пропускателен пункт близо до границата с Йордания и уби най-малко 15 иракски граничари.

"ИД извърши нападение с кола бомба и бойци срещу Втори граничен полк близо до Требил" на около 500 км западно от Багдад", съобщи иракски офицер.

Нападението бе извършено от няколко посоки. В него бяха убити 15 граничари, в това число двама офицери, добави пожелалият анонимност офицер.

Представител на действащите в западната провинция Анбар шиитски милиции заяви, че силите им са помогнали на граничарите да отблъснат нападението.

Иракските сили са си върнали контрола над по-голямата част от провинция Анбар, включително над градовете Рамади и Фалуджа, но джихадистите все още държат пустинни райони, обхващащи части от Ирак и Сирия.