Тръмп отправи своите критики в пост в Туитър рано тази сутрин след съобщение на телевизия Си Ен Ен, че шефът на президентската канцелария Рейнс Прибъс е поискал от високопоставен служител на Федералното бюро за разследване да оспори медийните съобщения, че съветници на предизборната кампания на Тръмп често са имали контакти с агенти на руското разузнаване в миналата изборна година.

Това станало в частен разговор между Прибъс и заместник-директора на ФБР Андрю Маккейб ден след публикацията на в. "Ню Йорк таймс", пише БТА.

По-рано този месец в. "Ню Йорк таймс " и Си Ен Ен съобщиха, че хора от предизборния екип на Тръмп, включително бившият шеф на кампанията му Пол Манафорт, са имали "многократни контакти" с висши представители на руското разузнаване през годината преди изненадващата изборна победа на магната.

Сега Прибъс настоял Маккейб да организира пресконференция и да опровергае съобщенията за контакти между предизборния екип на Тръмп и Русия през 2016 г. Прибъс не спрял дотук и се обърнал пряко към шефа на ФБР Джеймс Коми, който лично отхвърлил искането на Белия дом да свика ръководителите на водещите американски медии и да опровергае твърденията на "Ню Йорк таймс".

Досега ФБР не е коментирало публично съобщението на вестника и няма индикация, че се кани да го направи.

Фактът, че Прибъс е обсъждал този въпрос с Маккейб, предизвика негодувание сред някои демократи, според които шефът на президентската канцелария нарушава политическото правило за ограничаване на комуникациите между ФБР и Белия дом по предстоящи разследвания.

"ФБР се оказа напълно неспособно да спре онези, които "изнасят" информация от службите за националната сигурност и които отдавна са се загнездили в нашето правителство. Те (ФБР) не могат да ги открият дори в собствените си редици", отбеляза Тръмп.

"На медиите се подава класифицирана информация, която може да има катастрофален ефект върху САЩ", добавя той.

"На Белия дом просто е забранено да оказва натиск върху ФБР за публично изявление във връзка с предстоящо разследване срещу президента и неговите съветници", каза конгресменът Джон Кониърс от юридическата комисия на Камарата на представителите.

ФБР не пожела да коментира дали е потърсило контакт с Белия дом за истинността на изнесеното в "Ню Йорк таймс".