Турция търси варианти да се сдобие със собствени системи за въздушна отбрана, отговарящи на съвременните критерии, а както изглежда търсенията й към момента са насочени основно към руските зенитни ракетни системи С-400, предаде БТА.

Това би могло да създаде евентуални противоречия с НАТО, но Анкара се надява на разбиране от страна на своите съюзници.

"Турция има нужда от съвременни противоракетни отбранителни системи. Засега отбраната ни се осъществява чрез системите на НАТО. За да можем да пазим по-добре въздушното си пространство от нападения обаче, ние се нуждаем от собствени отбранителни системи. Нашата цел е да създадем собствена система за въздушна отбрана", подчерта тази седмица турският министър на отбраната Фикри Ъшък.

Министърът добави, че Турция вече разработва специална програма, в рамките на която са проведени консултации с различни държави.

"За момента най-близо до нашите критерии са системите С-400 на Русия. Но все още не сме стигнали до етапа на подписване на споразумение в тази насока", уточни Ъшък.

Според анализатори колебанията на Турция във връзка със закупуването на руските С-400 се отнасят преди всичко до членството й в НАТО.

Въпреки това турският министър на отбраната в интервю пред турска телевизия изрази мнение, че намеренията на Анкара ще бъдат посрещнати с разбиране от страна на съюзниците.

В подкрепа на тази теза специалисти посочват, че някои съюзници, сред които България, също притежават руски системи, които са били хармонизирани с критериите на НАТО.

В последно време Турция проявява засилен интерес към руските зенитни ракетни системи С-400 и между двете страни се водят преговори за възможни доставки.

Според редица специалисти руските системи отговарят в най-голяма степен на критериите, поставяни от турска страна.

Темата ще бъде отново засегната и по време на предстоящото посещение на турския държавен глава в Москва на 9-10 март. Тогава Ердоган и Путин ще проведат среща в тесен състав, а също заседание на руско-турския Съвет за сътрудничество на най-високо равнище.

В хода на тези преговори е планирано да бъдат обсъдени широк спектър въпроси, в това число доставки в Турция на руски зенитни ракетни системи С-400.