"Получихме много въпроси от руски граждани, това беше реакция на възмущение на руснаците от грубия акт на вандализъм, извършен на 21 февруари срещу световно известния паметник на съветския воин освободител в българския град Пловдив", заяви на брифинг в Москва говорителката на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

Тя припомни, че и в Русия, и в България наричат този паметник "Альоша".

Върху основата на скулптурата бяха изрисувани нацистки символи и лозунги като "България над всичко", „Комунисти убийци”, "Предатели, умрете", "Няма да забравим, няма да простим”, "Боклуци".

Днес Захарова заяви още, че "във връзка с грубия вандалски акт", в българското външно министерство е изпратена нота, в която се изразява "сериозната загриженост на руската страна от циничността на това противоправно действие, извършено в обявения от българското правителство официален ден на почит на борците срещу нацизма в Република България".

Говорителката съобщи още, че руското посолство в България е "поискало да се вземат изчерпателни мерки за привеждане на мемориала в подходящия вид, щателно разследване на инцидента и привличане на виновните към отговорност".

Това не е първият път, в който паметникът на Альоша е поругаван. През 2013 г. Полицията образува досъдебно производство и разпита активисти на движението "Че Гевара" заради сложени черна маска и червено наметало върху него.

10-метровата гранитна скулптура е открита в Пловдив през 1957 година, като в гранита на пиедестала му е гравирано "Слава на непобедимата съветска армия освободителка".

Паметникът на Съветската армия в София пък неведнъж беше изрисуван. През юни миналата година Върховният административен съд реши, че изписването на думи като "окупатори", "завоеватели" и "70 години подмяна" върху него е "хулиганство" и "обругаване". Това стана след жалба на потърпевш от полицейски арест през 2014 г.
Според съда изписаните думи са обидни, а самият акт на писане с червен спрей и обругаване е "хулиганско поведение, граничещо с цинизъм и брутално нарушение на правилата на обществения ред, както и демонстрация на незачитане на исторически събития".