Повод за това решение на Йончева са думите на лидера на ГЕРБ:

„Бяхме принудени да платим милиони за интервютата на Елена Йончева”.

"Йончева е силно разочарована от поведението на бившия министър-председател, който си позволява да изрича лъжи и клевети по неин адрес и така да петни журналистическата професия. Затова тя ще потърси правата си в съда. Елена Йончева призовава българските адвокати, които не се страхуват от Бойко Борисов, да се свържат с нея", се казва в официално съобщение на социалистическата партия.

По-рано днес, по време на кръгла маса в Бургас лидерът на ГЕРБ коментира, че докато вторият в листата на БСП-Хасково санира блоковете, водачът - Йончева твърди, че ГЕРБ краде от програмата за саниране.

"И тя вика „крадете“. Ами краде! Спри го – той е втори, след тебе в листата. Аз искам да се обърна към журналистите - ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю? Питам - ако за държавата България през една от централите си плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона, които даже нашето предишно правителство беше принудено да ги плати?

Та това ново лице, което си позволи да каже за ГЕРБ, че краде, ако продължи и каже още една дума, ще наруша закона и ще изляза да кажа, как бяхме принудени да платим милиони за нея. С мъж премиер тогава. Ясен конфликт на интереси. От къде накъде? Ние не си позволяваме да кажем, това, което те десетилетия са вършили. Как може така?", ядоса се Борисов.

По-рано днес Йончева влезе в остър предизборен сблъсък с бившия министър на ГЕРБ Делян Добрев, който пък е водач на листата на партията в Хасково. Тя обвини бившите управляващи, че санирането е грабеж и припомни, че срещу Добрев беше повдигнато обвинение за АЕЦ "Белене".

Борисов: Дянков и шефовете на разузнаването знаят

"Разбрах, че Елена Йончева ще ме съди за клевета. С удоволствие ще участвам в този процес", написа по-късно в профила си във Фейсбук самият Бойко Борисов.

А още по-компетентен от мен е бившият финансов министър Симеон Дянков за финансовата част, както и шефовете на разузнавателните служби“, добави лаконично той.

Пред "24 часа" Борисов допълни, че ако се стигне до дело, и финансовите министри и шефовете на разузнаването при неговото и при управлението на Сергей Станишев трябва да бъдат призовани в съдебната зала. Той отказа подробности, за да не нарушава конфиденциалността на информацията.

В отговор Йончева коментира пред изданието, че не се отказва и ще го съди, защото това е лъжа, която дълбоко я обижда. Тя очаква съдът да си свърши работата и да призове всички, които трябва, дори и шефове на служби.

Журналистката припомни, че преди време тогавашният транспортен министър на ГЕРБ Ивайло Московски заяви, че държавата й е оказала логистична подкрепа да отиде в Сомалия (с пари и правителствения самолет - б.р.), след което й се извини, защото разбрал, че е бил заблуден.


Нинова: Поздравявам Ели, Борисов напада лично


"Поздравявам Елена Йончева за силата на аргументите и смелостта, с които сутринта на дебата показа истинското лице на управлението на ГЕРБ. Разбира се, реакцията на Борисов не закъсня. Но когато няма какво да каже, той напада лично", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от партийния пресцентър.

"Ели, приеми моето и не само моето уважение за това, че като журналист имаш куража да стигнеш до окото на бурята, винаги където войната отнема човешки живот и взема невинни жертви. Ти си рискувала своя живот в името на истината и не обръщай внимание на Борисов. Не си заслужава да се занимаваш с човек, който се страхува да иде на дебат в обезопасено студио, камо ли да посети бойно поле на истински военен конфликт. Горе главата, момиче. Ние сме с теб!", допълни Нинова.

АНКЕТА: За кого ще гласувате на изборите?