Това заяви специалистът по медицина на съня във ВМА д-р Петър Чипев, цитиран от БНР и БТА. Най-често срещани са хроничното безсъние и обструктивната сънна апнея. Под хронично безсъние учените разбират проблеми със съня, които продължават повече от 6 месеца.

"Апнеята е проблем, свързан с дишането на пациента, който се проявява по време на сън и води до дневна сънливост"
, каза още лекарят.

"От 2008 г. има данни за 30% заболеваемост от хронично безсъние. Ако го обърнем това в цифри, то за българската популация по преброяването от 2011 г. това възлиза от порядъка на над милион болни от хронично безсъние", добави д-р Чипев.

По думите му до 30 на сто от хората са с хронично безсъние, а 17 на сто от мъжете и 9 на сто от жените до 50-годишна възраст - с апнея.

Лекарят каза още, че разстройствата на съня са в топ 5 на болестите, които изразходват най-много финансови средства на континента.

Липсата на добър сън води до високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване. При наличие на апнея се увеличава рискът от поява на артериална хипертония, диабет или затлъстяване. Многократно нараства и опасността от катастрофа заради заспиване на шофьор, страдащ от апнея.

Фондация "InSpiro", с подкрепата на пациентски организации "Заедно с теб", започват кампания за популяризиране на обструктивната сънна апнея.