"Бумът на фондовите пазари, поскъпването на суровините и просто старомодното предприемачество са допринесли тази година да стане рекордна от гледна точка на създаването на богатство в света", посочват редактори на "Форбс".

Бил Гейтс остава на върха на класацията за четвърта поредна година - позиция, която той заема през 18 от последните 23 години. Богатството на Гейтс се равнява на 86 млрд. д. спрямо 75 млрд. д. миналата година.

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет със своите 75,6 млрд. д. е втори. Миналата година той е имал 60,8 млрд. долара.

Най-голям печеливш за 2017 г. е Джеф Безос, който влиза за първи път в "топ три". Богатството на основателя и главен изпълнителен директор на на онлайн гиганта Амазон (Amazon) се е увеличило с 27,6 млрд. д. до общо 72,8 млрд. долара.

Амансио Ортега, собственост на вериги магазини за облекло, включително Сара (Zara), е слязъл до четвъртото място, въпреки че нетната стойност на състоянието му се е повишила до 71,3 млрд. долара.

Марк Зукърбърг завършва челната петица с богатство от 56 млрд. долара.

"Форбс" публикува днес и подробен анализ за текущия размер на богатството на президента на САЩ Доналд Тръмп. Той е поставен на 544-та позиция с 3,5 млрд. долара. Цените на имотите в центъра на Манхатън са се понижили, следователно и състоянието на Тръмп, отбелязва изданието. През октомври 2016 г. списанието оцени състоянието му на 3,7 млрд. долара.