Неформални разговори за това са проведени между представители на концерн от Бахрейн и наша фирма по време на международната изложба за информационни и комуникационни технологии CEBIT 2017, която се проведе миналата седмица в Хановер, Германия.

В края на миналата година, на последното си заседание Министерски съвет от втория кабинет Борисов взе решение за откриване на трета процедура за отдаване на концесия на летище Пловдив.

През септември 2016 г. втората се провали, тъй като не бе подадена нито една оферта.

Преди това инвеститорски интерес към концесията на аеропорта бяха проявили две китайски строителни фирми, турски авиопревозвач и "Пампорово" АД. До момента не е ясно дали някой ще участва в поредната концесия за Летище Пловдив.

Срокът за подаване на офертите е 17 май 2017 г., а ще се отворят на следващия ден. Аеропортът се отдава на концесия за 35 години.

Прогнозната стойност на концесията е в размер на 235 222 565 лв. От тях 63 007 481 лв. са прогнозни приходи от събиране на летищни такси кацане, от пътнически такси, както и от такса паркинг. Останалите 172 215 084 лв. се очакват от наземно обслужване, гориво и ГСМ, обслужване на товари и други търговски дейности.

Прогнозната стойност на концесията е изчислена без приспадане на прогнозните разходи, които концесионерът ще извърши при експлоатацията и управлението на летището.