Образувани са близо 800 преписки, съобщиха от прокуратурата.

Само от деня за размисъл до снощи - в 21 часа, досъдбените производства са скочили от 62 на 91.

До 25-и март най-много са били делата в съдебен район София, но през последните часове преди вота и до края на деня за гласуване първенството вече е на Бургас и Велико Търново - с по 22 изборни дела, следват апелативен район София, Варна и Пловдив.

Девет от сигналите, постъпили в прокуратурата, са били препратени в ЦИК, Сметната палата и други компетентни органи.

Кампанията за 44-то Народно събрание приключва с образувани близо 800 преписки и почти 600 постановени откази. По останалите 200 сигнала работата продължава.

От прокуратурата не уточняват какви са доминиращите престъпления, свързани с избирателните права на гражданите.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров каза, че делата са повече в сравнение с предсрочните избори през 2014 година, както и че работата на МВР, прокуратурата и ДАНС този път е "доста интензивна", а схемите за купуване на гласове са старите.

Само 10 са потвърдените нарушения в медиите по време на предизборната кампания, които е установил СЕМ. Това съобщи председателят на медийния регулатор Мария Стоянова по БНР, която определи кампанията като активна и динамична.
Стоянова посочи, че по време на изборния ден е констатирана неправомерна предизборна агитация по две медии.

"Нарушенията са пренебрежимо малки, в сравнение дори с миналите президентски избори", отбеляза Стоянова.

Председателят на СЕМ определи като едно от най-големите предизвикателства пред институциите предизборен клип на формацията "ДОСТ", в който се вижда турският посланик у нас. 

"Той беше смущаващ и заради показването на чешмата "Тюркян" в Кърджалийско, откъдето стартира кампанията си една друга партия, другото - турскоезичната музика, която звучеше върху кадри на облечени в шопски носии. Тези предизвикателства носеха в себе си един заряд, който рискуваше да хвърли сянка върху цялата кампания", обясни председателят на СЕМ.

Мария Стоянова изрази задоволство, че в това отношение СЕМ, ЦИК и външното министерство са показали институционална решителност за нулева толерантност към подобен тип прояви.