Това постанови Тверският съд в Москва в понеделник, който го призна за виновен по обвинение в неподчинение на законните искания на полицейски служители при ареста му по време на неразрешен митинг в центъра на столицата, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

Навални обяви, че ще обжалва решението, съобщиха световните агенции и БТА.

Над 1000 души са били задържани при вчерашната демонстрация срещу корупцията.

Главна тема на протестите бе корупцията в страната. Хиляди участваха в демонстрациите срещу корупцията из цяла Русия и поискаха оставката на премиера Дмитрий Медведев.

Известният опозиционер и блогър Алексей Навални стана организатор на протестния митинг в Москва. Той бе и един от арестуваните.

ЕС призова днес Русия да освободи "незабавно мирните демонстранти", арестувани по време на протестите срещу корупцията. Съединените щати нарекоха обида срещу демокрацията арестите на протестиращите.

Кремъл на свой ред отхвърли призивите на САЩ и ЕС да освободи протестиращите. Заедно с това - обвини организаторите, че са платили на младежи, за да участват в акцията, предаде Ройтерс.

Не можем да се съгласим с призивите на ЕС и САЩ за освобождаване на задържаните, подчерта по време на конферентен разговор с представители на медиите говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Задълженията в Съвета на Европа не означават, че трябва да нарушаваме собствените си закони", добави той.

"Това, което видяхме вчера на много места, и може би повече от всякъде в Москва, беше провокация и лъжа", заяви още Песков, цитиран от Франс прес.

Според него, Навални е излъгал, заявявайки, че протестът е законен.

"Има информация, че е била обещана финансова компенсация на участващи в протестите в Москва непълнолетни", в случай, че бъдат арестувани, добави говорителят на Кремъл. Той отказа да покаже доказателства за това твърдение, отбелязва АФП.

В бъдеще всички желаещи граждани ще могат да участват в митинги, но ако действат в строго съответствие с руските закони. "Никога не е имало никакви препятствия пред това", увери Песков, цитиран от ТАСС.

Кремъл обаче ще се вслуша в казаното от хората, участвали в разрешените протести срещу правителството в някои руски градове, добави Песков.
Той увери също, че мащабите на състоялите се протестни акции се оценяват трезво в Кремъл.