Льо Пен, която според социологическите проучвания е на второ място в предизборната надпревара, отново се оплака, че френските банки отказват да й отпускат заеми, съобщиха Ройтерс и БТА.

Лидерката на Националния фронт заяви, че не получава никаква финансова подкрепа от Русия, нито от руски финансови институции, но каза, че се опитва да получи заем от чуждестранна банка.

"Налага ми се", заяви Льо Пен, която миналата седмица беше на посещение в Москва, където се срещна с руския президент Владимир Путин.

"Пречи ми се да вземам заеми от френски банки, а сега ме критикуват, че искам заем от чужда банка. Какво се очаква да направя? . . . Френските банки дават заеми на всички кандидат-президенти освен на мен", каза тя по радио "Юроп 1".

Френската банка "Сосиете женерал" казва, че не дава заеми на никакви партии. Другите основни банки отказват да коментират въпроса.

Миналата седмица Льо Пен обяви, че е взела за кампанията два заема на стойност 6 милиона евро от организацията "Котелек" на своя баща и основател на Националния фронт Жан-Мари льо Пен.

През 2014 г. се разбра, че Националният фронт е получил заем от 9 милиона евро от руски кредитор.