Д-р Пламен Димитров, един от организаторите на протеста, заяви, че Министерството на здравеопазването е решило да смени ръководството на болницата.

По думите му това не трябва да се прави, тъй като сегашният изпълнителен директор и неговият екип са направили много.

Момчил Кастерлиев - директор административна дейност в УМБАЛ, обясни пред БТА, че от министерството е дошло писмо за извънредно Общо събрание на акционерите на дружеството, насрочено за утре, с дневен ред - анализ на финансово-икономическите показатели, както и смяна в Съвета на директорите, който нараства от три на пет души.

"Старият борд на директорите се освобождава, като се назначава нов, което означава, че се сменя цялото ръководство", каза Кастерлиев.

Той посочи, че сегашният изпълнителен директор д-р Иван Стоянов остава в новия борд, като останалите четирима души са "изцяло външни лица". Според Кастерлиев това наподобява варианта, по който е бил сменен директорът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов.

От сегашното ръководство на болницата заявиха, че лечебното заведение е в стабилно финансово състояние. В периода 2015-2017 г. в УМБАЛ-Русе е доставена по европейски проекти, чрез дарения и със средства на болницата различна по вид апаратура, сред която и ангиограф.

Има проект за пълна реконструкция на Спешното отделение. Приключен е ремонтът на новото педиатрично отделение, извършен с финансовата подкрепа на благотворителната фондация "Игнат Канев".

В момента се търсят възможности за намиране на средства, с които то да бъде оборудвано.