Покана за това му отправи лично столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на срещата им на „Московска" 33 миналата година.

Архитектите Хенриет Вамберг и Лиза Мюлер са у нас до 31 март. Те ще направят проучване на състоянието на градската среда и ще представят методологията и подходите си на специално обучение, предназначено за администрация и експерти.

"Пристигането на екипа на Ян Геел в София е ясен знак за посоката, в която искаме да се развива градът ни - качествени публични пространства и устойчива градска среда", каза главният архитект на столицата Здравко Здравков, цитиран от "Монитор".

В програмата е предвидена и лекция, отворена за широката публика - на 30 март от 18 ч. в зала 230 на Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия. Тя ще бъде посветена на качествените публични пространства в градовете.

Работилницата „Градове за хората" с експерти от Столична община в областта на градското планиране и изграждането на публичните пространства ще се състои на 29 и 30 март.

Архитект Ян Геел е консултирал развитието на пешеходна зелена зона в Копенхаген. В последните 10 години световноизвестният урбанист работи за подобряване на градската среда за редица големи градове като Лондон, Мелбърн, Стокхолм, Сан Франциско, Ню Йорк и други.