Това обяви пред БНТ членът на Изпълнителното бюро на АБВ Румен Петков, цитиран от партийния пресцентър.

По време на предизборната кампания Софийска градска прокуратура започна проверка на делата за регистрация на партиите „Воля“ и „Народно движение за свобода и демокрация“, и двете на Марешки. Това стана след сигнал на ЦИК, че варненският бизнесмен е вписан като председател и на двете, а според закона гражданин с избирателни права може да участва в учредителното събрание на политическа партия само ако не членува в друга.

Според Петков резултатът на "Воля" трябва да бъде касиран, но следва да се провери и кои съдии са допуснали това и те да бъдат отстранени, защото са бламирали изборите.

Той подчерта, че ще търсят и новите народни представители, които да сезират и Конституционния съд за ДОСТ. Вчера от АБВ вече съобщиха, че ще сезират главния прокурор и ДАНС за това, че партията на Лютви Местан е противоконституционна.

"Считаме, че ДОСТ са проблем на националната сигурност - вмешателството на Турция във вътрешните ни работи е недопустима", коментира днес Петков.

По думите му ГЕРБ и БСП могат да направят много стабилно мнозинство, но дали техните ръководства са готови, това е друг въпрос.

"В момента на обществото е нужно силно правителство, но би било трудно да се обясни на хората подобна конфигурация", каза той по повод предложението на Валери Симеонов за широка коалиция между ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти".

Според Петков нестабилността и евентуална поредица от извънредни избори би изгонила и малкото бизнес, който има интерес към България. По думите му по време на кампанията не се е обърнало внимание върху истинските проблеми – като образованието, например. Нямало и отстояване на политики, тези и аргументи, а шоу.

По повод  неуспеха на Коалиция „АБВ – Движение 21“ на изборите, той каза:

„Не бяхме чути и видени, защото нямахме ресурса да клечим по медиите, защото никога не сме си позволявали спекулация, за разлика от останалите политически партии“.

Той допълни, че не упреква в нищо новите лидери на АБВ, гордее се с тях, а решение дали двете формации ще продължат да работят заедно, още не е взето.