Повече от 1000 протестиращи са задържани в Русия по време на протестите, според правозащитни организации. Сред тях има ученици и студенти. В неделя над 60 000 души в 82 града излязоха по улиците, за да протестират срещу корупцията в страната. Това са най-големите протести в Русия от 2012 г. насам.

Призивът за протестите дойде от опозиционния лидер Алексей Навални. В началото на месеца Навални, който е и адвокат, публикува филм в интернет.

В рамките на 50 минути се разказва какви богатства е натрупал премиерът Медведев в чужбина: Огромни резиденции, луксозни дачи, палати, скъпи яхти и винени изби. Досега филмът е гледан на 14 млн. пъти.

Медведев обаче не е коментирал досега. От седмици вървят спекулации, че може да загуби позициите си в близките месеци. Преди няколко дни президентът Владимир Путин съобщи, че премиерът Медведев е болен от грип. Тогава се появиха снимки на Медведев, на които кара ски. Той обяви, че не е болен.

И как реагира министър-председателят на протестите?

В инстаграм потребителят @ispiridonoff го пита, как е минал денят му. "Никак не беше зле, карах ски", отговаря министър-председателят.

Вълна от възмущение залива премиера: "Вие не сте премиер. Вие сте срам за нашата страна", пише потребител. Друг продължава: "Медведев трябва да е в затвора."

"Човек е близо до народа, когато отговаря в инстаграм", коментира иронично друг потребител.

Повечето държавни медии не съобщават почти нищо по въпроса, както и за протестите в неделя. Кремълската държавна телевизия "Life News" съобщи, че няма доказателства срещу Медведев, които да го уличават в корупция. Навални бил просто един маркетинг-гений, иначе нямало нищо подозрително.

Опозиционният лидер води от седмици предизборна борба. Отваря в различни градове щабове, въпреки че не е ясно, дали въобще ще може да се бори на президентските избори срещу Путин.

През февруари Навални бе осъден в едно съмнително производство на още пет години изпитателен срок.

В събота той бе дори задържан. Стотици демонстранти се събраха около буса и се опитаха да възпрепятстват отпътуването му. 16 души от екипа на Навални бяха задържани от силите за сигурност, сред които и председателят на изборния щаб на Навални, който е обвинен в екстремизъм.

Офисът на Фонда срещу корупцията, организация на Навални, която разследва корупцията в Русия, е бил претърсен и запечатан от полицията.

Специалните части използваха сила срещу демонстрантите в неделя в Москва, изнасяха хора за ръцете и краката, удряха ги. Дори журналист на британския в. "Гардиън" е бил задържан и освободен след 5 часа и половина. Властите го обвиняват в участие в неразрешен протест.

ЕС и САЩ настояха за незабавно освобождаване на задържаните. Кремъл не прие критиката и отговори, че става дума за "провокация" и на младежите е платено, за да участват в протестите.

В понеделник Навални бе изправен пред съдия. Той постанови максимално наказание: 15 дни арест.